13 февруари 2015 г.


Все още се спори кога човек е опитомил кучето. Според резултатите от ново изследване, най-разпространената теория по този въпрос, може да се окаже невярна. Науката днес приема, че човекът се е сдобил с най-верният си приятел сред животните по времето на плейстоцена, когато предците ни са водели номадски начин на живот, прехранвайки се с лов и събиране на ядливи растения.

Учените не изключват вероятността одомашняването на кучетата да е започнало 15 000 години по-късно, тоест, още по времето на неолита, когато хората вече започват да формират ранните постоянни поселения и да развиват селскостопанска дейност. Новото схващане се основава на данните от повторен анализа на два изкопаеми черепа. Единият е на възраст 31 680 години и е открит в пещерата Гойе в Белгия. Другият е открит в руското село Елисеевичи в Брянска област и е на 13 905 години. Именно тези черепи дават на палеонтолозите основание да посочат точната дата, когато древният човек е започнал да контактува с кучетата.


Нов анализ, извършен от специалисти в колежа Скидмор в Ню Йорк, показва, че тези черепи принадлежат на древни вълци, а не на първите кучета, както се смяташе по-рано. Черепите са проучвани с помощта на сканиране и 3D-визуализации. Данните, в частност формата на очните кухини и ъгълът между челото и носа, са сравнени с аналогични измервания на съвременен хибрид между вълк и куче, както и с данни от измервания на останки от древни вълци и кучета, открити в Белгия, Египет, Франция, Аляска, както и в района на езерото Байкал.

Биолозите от колежа Скидмор смятат, че методите на анализ на тези изкопаеми останки, които са ползвали преди това колегите им, са били недостатъчно точни. От там и изводът им, че кучетата са одомашнени преди 30 000 години не е верен.  Нещо повече – биолозите са убедени, че да се опитоми вълк на практика е невъзможно. Човекът е одомашнил не вълци, а други животни от семейството на кучетата – предците на днешните чакали и койоти.

Извършеното от биолозите изследване е много мащабно, но все още не е достатъчно като данни, за да се определи точното време, когато се е появило “домашното” куче. Палеонтолозите ще се опитат да извършат още 3D-анализи и генетична експертиза на още една важна находка – череп на куче, открит преди няколко години при разкопки в Алтай. Руските специалисти, които са открили черепа, са го датирали от преди 33 000 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...