29 октомври 2021 г.



Вероятно името Жилбер де Ланоа няма да ви говори нищо. Но именно този рицар от ордена на Златното руно, прославил се като пътешественик и дипломат, пръв пише книга за пътешествията си в източните земи и сред голямата страна, която нарича la grant Russie.

Януари, 1413 година. Дания. Бургундският рицар Жилбер де Ланоа се впуска в приключение, след което ще се завърне у дома и ще напише книга, в която за пръв път ще опише далечната страна, която е посетил и която нарича Русия.

27-годишният тогава бургундец се записва като дробоволец в похода, който Тевтонските рицари предприемат “срещу неверниците”. Де Ланоа не знае кои са тия неверници – той тръгва на път, защото обича да пътешества, да опознава света и разбира се, като всеки рицар да повърти меча в битка. Пътува по море от Франция към Прусия, а по пътя спира в Дания. Там, в началото на януари 1413 година кралят на Дания дава пир в чест на рицарите-тевтонци.

Де Ланоа разпитва датчаните за земите, които се простират на изток от тяхното кралство. И му разказват, че най-богатият и интересен град в страната на изток е “Велики Ноегард в земите на русите”.

Жилбер де Ланоа се сражава в битките на Тевтонския орден срещу враговете неверници, които в случая се оказват полските католици. След това де Ланоа се отправя към Новгород. Там чужденците винаги са приемани с голямо желание и местният управител организира пир в чест на гостенина – рицар.



Бургундецът обаче успява да се вмъкне и в забранения за рицарите пограничен град Псков. Преоблича се и се представя за търговец. Де Ланоа остава поразен от мащаба на Новгородските владения. За европейският пътешественик, свикнал с това владенията на феодалите, наричани кралства, да се простират "на 2 дни път наоколо", земите на Новгородското княжество се оказват направо необятни. По-късно в записките си той пише, че това не само някакво си там владение на един княз, а е цяла държава, която нарича la grant Russie — “велика Русия”.

Книгата на Жилбер де Ланоа става първата в западния свят, в която подробно са описани нещата от бита на “далечна Русия”. Например, “жените там носят диадеми, подобни на лимбите на светците” или “…по своя си закон продават и купуват на пазара жените си, за един или два слитъка сребро, по договорка, докато някой даде поисканата цена”. Най-силно бургундецът обаче е впечатлен от студа на руската зима: “… в Русия има много зайци, сиви през лятото и абсолютно бели през зимата. А сребърната чаша, с която си гребах вода от дупка в леда, замръзна направо към ръката ми”.



С пътешествията и уменията си на дипломат Жилбер де Ланоа прославя името си. Той е един от първите 25 рицари на знаменития Орден на Златното руно.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...