25 януари 2015 г.


Китайски фермер нарежда кореноплодите на сарепска горчица (Brassica juncea) да съхнат.

Снимките са от официалния сайт на китайското министерство на земеделието

Снимките са от Фулин – един от районите на град Чунцин. От това растение местните приготвят много консерви и туршии, и един от доста необичайните китайски деликатеси - джацай (може да го срещнете и като жа чай). Сравнено с българските разбирания, джацай е туршия от корените на сарепска горчица - растение, сродно със зелето, но с далеч по-остър вкус. Маринованите корени на растението може да се консумират самостоятелно или да се ползват за приготвяне на традиционната китайска супа – джацай тан.


По времето на управлението на император Даогуан от династията Цин (1820 —1850 г.) жителите на Фулин отглеждат и преработват опиум. Но след забраната на опиумния бизнес през 1938 година, са принудени да започнат да се занимават с отглеждането на селскостопански култури.


Днес във Фулин се обработват около 60 000 хектара земя, като на 55% от площите се отглежда сарепска горчица. С течение на времето произвежданите в района консервирани зеленчуци и джацай стават все по-търсени и днес са основното направление в развитието на икономиката в региона. Консерви от Фулин се изнасят за над 50 страни в цял свят, където има китайски общности.  


През 2008 година консервираните зеленчуци от Фулин са внесени в списъка с националното културно наследство на Китай.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...