27 януари 2015 г.


Ободряващото действие на кафето е известно на всички. Но за обезболяващите му свойства учените започват тепърва да говорят. Екип изследователи от Бразилския университет и компанията Embrapa съобщават, че са открили в кафето неизвестни по-рано белтъци, които по свойствата си са сходни с морфина. Нещо повече – ефектът от това ново вещество, според заключенията на учените, е по-продължителен.

Водещ автор в изследването е Фелипе Винеки (Felipe Vinecky). Екипът цели да открие нови гени в кафето, които биха помогнали за оптимизиране на качеството на крайния продукт. В хода на експеримента учените откриват неизвестни по-рано съединения.

Докато анализират последователностите в генома на кафето и съответните белтъци, Винеки и колегите му се натъкват на белтъци, сходни по състава си с човешките. След това учените решават да синтезират тези белтъци и да изучат свойствата им.


Така откриват пептиди – фрагмент от белтъците – които имат ефект, подобен на действието на морфина. С други думи, твърдят учените, това вещество има обезболяващи и седативни свойства.


Седем от протеините са наречени “Опиоидни пептиди”. Компанията Embrapa и Бразилският университет вече са подали документи за патентоване на откритието си. Учените смятат, че синтезирането в бъдеще на новооткритите белтъци може да намери приложение в медицината.

Екипът е провел редица опити с гризачи. Ефектът от опиоидните пептиди се оказва по-дълготраен, отколкото действието на морфина. Обезболяващото и седативното действие на препарата продължава цели четири часа, при това не са наблюдавани никакви странични ефекти.

От компанията Embrapa предлагат веществото да се използва в кланиците, за да се сведат до минимум страданията на животните. На по-късен етап се планира и преминаването към клинични изпитания с доброволци, за да бъде определено точното действие на препарата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...