27 януари 2022 г.

Римската империя е била всичко друго, но не и спокойно място. И въпреки приеманият за стандарт образ на императорите като на тотални диктатори, сред управлявалите Рим мъже има и “добри императори”.

На 27 януари 98 година начело на империята застава един такъв “добър” император. Марк Улпий Нерва Траян, или както е известен – Траян, управлява 19 години и остава в историята като човекът, при когото империята достига най-голямата си територия.

За Траян е писано много и това е така, заради факта, че е направил много. След двете му завоевателни експедиции в границите на Римската империя са включени Дакия, Армения, Арабия и Месопотамия. Историците са единодушни, че по време на управлението на Траян Рим изживява своя възход. Освен териториалното разширение, факт са разцвета на културата, архитектурата и изкуствата като цяло.

Първият от императорите, родени извън Свещения град, се превръща в един от петимата, които историците определят само с думата “добър”. През XVIII век историкът Едуард Гибън нарича петимата императори от династията на Антонините – Нерва, Траян, Адриан, Антонин Пий и Марк Аврелий – “петимата добри”. Краят на продължилият близо един век просперитет на Рим идва с наследяването на трона от сина на Марк Аврелий - Комод.



Но най-успешният от всички безспорно си остава Траян. След него новите императори били поздравявани в Сената с израза “felicior Augusto, melior Traiano” (бъди по-късметлия от Август и по-добър от Траян).


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...