28 януари 2015 г.


Откриването на пет древни планети, обикалящи около архаична звезда  в галактиката ни, дава повод на учените да се надяват, че в Млечния път може да има много по-стари от досега предполаганото форми на живот. 

Планетите са открити около звездата Кеплер 444, която се намира на 117 светлинни години от Земята, в посока на съзвездието Лира.

Астрономите използват промяната в светимостта на звездите, за да изчислят възрастта им. В конкретния случай става дума за звезда, родила се сред първите в Млечния път – преди около 11,2 милиарда години.  Слънцето, Земята, и другите планети от нашата система са се формирали много по-късно – преди около 4,5 милиарда години.
Системата на Кеплер 444 е поне два пъти по-стара от нашата. Когато Земята се е формирала, планетите около Кеплер 444 вече са били много по-стари, отколкото е планетата ни днес.

Изхождайки от нашите разбирания, планетите, обикалящи около Кеплер  444 не са благоприятни за развитието на живот. Но съществуването на толкова стари скалисти планети предполага възможността в Млечния път да съществуват и други архаични светове, с по-благоприятни за развитието на живот условия.

Учените смятат, че ако все още са оцелели звезди и планети от първата вълна на формирането в нашата галактика, то е напълно възможно част от тези древни планети да са попаднали в т.нар. “обитаема зона” – планетата обикаля около подходяща по сила на излъчването звезда и се намира на такава орбита, която формира условия за възникване и развитие на живот. В статия за списание The Astrophysical Journal, професорът по астрофизика от Университета в Бирмингам Bill Chaplin, пише: “Вече знаем, че планети с размерите на Земята са се формирали през цялото време, откакто съществува Вселената. Това оставя отворена възможността да съществуват много древни форми на живот в Млечния път”.

Планетите, които обикалят около Кеплер 444 са малки – поне по планетарните стандарти - на големина са колкото Меркурий и Венера. Намират се прекалено близо до звездата, като орбитите и на петте са разположени по-близо от разстоянието, на което Меркурий обикаля около Слънцето. Продължителността на годината на всяка от планетите се равнява на около 10 земни дни.

По размери и маса Кеплер 444 се равнява на около 3/4  от Слънцето, а повърхностната му температура е със 700C по-ниска. Въпреки това, планетите се намират толкова близо до него, че са подложени на постоянно “пържене”. Обитаемата зона за тази звезда се намира на шест пъти по-голяма дистанция, отколкото тази, на която се намират петте планети, уточнява Chaplin.

Възрастта на звездата е измерена с помощта на космическия телескоп на NASA Kepler. Астрофизиците измерват разликата в светимостта на звездата. Промените в интензивността на яркостта се дължат на звуковите вълни, разпространяващи се вътре в самата звезда, които я карат да се раздува и свива – нещо като “звездно дишане”. Когато звездата “издиша” температурата и се покачва заради свиването и свети по-ярко. Когато се разширява, се охлажда и губи част от блясъка си.

Вариациите в светимостта на звездата зависят от “звученето й”, а то от своя страна зависи от състава на ядрото й. Когато звездата остарява, елементите в ядрото на звездата се променят. Най-простият пример е превръщането на водорода в хелий.

С промяната на състава на ядрото се променя и скоростта, с която звуковите вълни се разпространяват в звездата и това се отразява на резонансните й периоди. Съвременната астрофизика има възможностите да измерва с точност тези периоди и затова учените са сигурни, че Кеплер 444 е на възраст над 11 милиарда години.

Астрономите продължават да търсят и други старите планетарни системи, за да могат с точност да определят кога е започнало формирането на планети във Вселената.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...