16 януари 2015 г.

© Joshua Thomas/Natgeo.com

Да намериш диамант е голям късмет. Но и да заснемеш това, което фотографът Joshua Thomas е успял да улови миналата седмица в Ред Ривър, Ню Мексико, също трябва да си галеник на съдбата.

Леденото хало, изгряло над заснежения пейзаж, е следствие от “сблъсъка” на слънчевата светлина с миниатюрни ледени кристалчета във високите слоеве на атмосферата.
Замръзналите частички вода пречупват светлината и създават фееричната гледка от арки и кръгове. Много важна роля за картината, която се разкрива пред погледа ни, играе и температурата на въздуха.

В центъра на снимката се вижда т.нар. “слънчева възглавница”. По-студеният въздух кара светлината да изглежда по-ярка и пак той е изцяло “виновен” за феномени като този.

Кръговете от светлина, които обграждат “възглавницата”, са т.нар. 22-градусово хало. Този тип хало е обичайно явление, а името си дължи на това, че се формира на ъгъл от 22 градуса спрямо слънцето. Халото от този тип е предизвикано от пречупване на светлината в ледени кристали с шестостенна форма.

Ярката светлина в дясно от “слънчевата” възглавница се нарича “слънчево куче” и се получава в резултат на пречупване на светлината в ледени кристалчета, които са до голяма степен “подредени” едно спрямо друго. Слънчевите кучета също са често наблюдавано явления.

От “слънчевата възглавница” тръгват деликатни светлинни арки. Наричат ги тангентни арки. Образуват се, когато светлината минава през подредени ледени кристали, които освен, че са с шестостенна (хексагонална) форма са издължени и като тръбички.

Зад цялата тази красота от светлина има само една опасност – да замръзнете, докато й се любувате. Всичко останало не е дело на “сатаната”, а на строгите закони на физиката.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...