22 януари 2015 г.

Короната на датския крал Кристиан IV. Датската монархия е най-старата от действащите в Европа монархии.

Като форма на управление монархията е държавна власт, предавана по наследствена линия. Формално в световен мащаб днес 30 държави са под управлението на монарси.

В Азия има 14 монархични държави: Бутан, Йордания, Камбоджа, Малайзия, Непал, Тайланд, Япония, Бахрейн, Бруней, Катар, Кувейт, Обединените Арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия. В последните седем е запазена абсолютната монархия, която делегира цялата законодателна, изпълнителна и съдебна власт еднолично на главата на държавата.

Европейските монархии са 12: Андора, Белгия, Ватикана, Великобритания, Дания, Испания, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Нидерландия, Норвегия и Швеция. Абсолютна, теократична форма на управление е делегирана само на Римския Папа, който е глава на Ватикана. При този тип монархия – а такъв е случаят и в Саудитска Арабия и Бруней – в държавата фактически няма конституция, а управлението се осъществява не от светски, а от духовни лица.

В Африка монархиите са три: Лесото, Мароко и Свазиленд. И последната от 30-те действащи днес монархии се намира в Океания – държавата Тонга.

Регалиите на японския император. Мечът на доблестта Kusanagi, огледалото на мъдростта Yata no Kagami и символът на императорското милосърдие Yasakani no Magatama.

Най-старата от днес съществуващите монархии е японската, която води началото си от 600 г. пр.н.е. В Европа най-стара е датската корона, която започва през 899 година.

Сувенирни регалии на цар Борис III от 1928 г. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...