23 януари 2015 г.


Ако потърсите в енциклопедиите информация за тези животни, ще прочетете следното:
Клас – Бозайници
Разред – Люспеници
Семейство – Панголини
Род – Люспеници
Дължина на тялото – 30 – 88 см (според вида)
Тегло – 1,6 – 33 кг (според вида)
Продължителност на живота – 12 години
Ареал на обитаване – Югоизточна Азия, Африка


Така са класифицирани тези необикновени животни, които приличат на елхова шишарка. Дотолкова се различават от всички бозайници, че се налага да бъдат причислени към отделно семейство. Наричат се Люспеници или по-разпространеното им наименование – панголини.


Покритието им от кератинови люспи е със защитна цел – в случай на опасност се свиват на кълбо. На малайски “свиващ се” се произнася като панголин, от там и наименованието на животните. Само най-големите и силни хищници имат нужните способности, за да “развият” отбраняващ се панголин. Тигър или леопард може да се справят с такава задача. Но процедурата изобщо не е проста – острите краища на пластините на панголина могат сериозно да наранят атакуващият го хищник.


Освен това, в своя защита животното изпуска и зловонен секрет. Ако има възможност нападнатият панголин може да се изтъркаля като кълбо от нападателя си.

За да се храни животното се изправя на задни лапи и докато се опира на опашката си разкопава мравуняци и термитници, от където с помощта на много дългия си език изважда насекомите, които са основното му меню. Панголините не се плашат, че може да бъдат ухапани по незащитените от плочки места – при нападение мощни мускули затварят здраво ушите и ноздрите им. Нямат зъби. Заменят ги рогови израстъци в хранопровода и стомаха. А като помощ на “своеобразните” зъби, за да може храната да се смила по-лесно, панголините постъпват подобно на птиците, като гълтат песачинки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...