18 януари 2015 г.


По повод 25-годишният юбилей на космическия телескоп “Хъбъл” от NASA направиха нови снимки на “Стълбовете на сътворението” – необикновено по формата си струпване от студен газ и космически прах, намиращо се в мъглявината Орел. Заснетото се намира на седем хиляди светлинни години от нас.

“Стълбовете на сътворението” бяха една от първите зрелищни снимки, станали достояние на широката публика, след като телескопът “Хъбъл” заработи с пълните си възможности през 1995 година. Новата снимка е направена със значително по-добро качество и на нея се виждат много повече от околните звезди. През 1995 година “Стълбовете” стават много популярни и освен в киното и телевизията, са използвани и печатани по всевъзможни предмети, в това число на спално бельо, тениски и дори на пощенски марки.

По-доброто изображение на същия регион е направено 20 години по-късно и след значителните подобрения, с които “Хъбъл” се сдоби през това време. През 2009 година към телескопа беше добавена Wide Field Camera 3 с широкоформатен обектив и с много по-висока резолюция на заснемане. Освен това, с помощта на снимането в инфрачервения диапазон на спектъра стават видими много елементи, които изграждат “Стълбовете”. Преминавайки през различните елементи светлината променя цвета си и придобива различна окраска - кислородът свети в синьо, сярата - в оранжево, а водородът и азотът - в зелено.


“Стълбовете на сътворението” бяха наречени така, защото бяха сред първите смайващи снимки, получени от “Хъбъл”. Новата снимка, направена 20 години по-късно, показва съвсем ясно, че Стълбовете се разрушават. Основната причина за това е излъчванията от млади звезди в региона, както и звездният вятър от съседните им масивни светила. Синята мъгла около Стълбовете на сътворението е свидетелство за високата температура на повърхността им, която се подгрява именно от излъчванията на младите звезди.

"Стълбовете на сътворението" заснети през 1995 година.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...