20 март 2019 г.


Неизвестно досега гробище от римско време е открито в Североизточна Франция.
Археолозите са открили погребални урни, дарове и необичайни доказателства за огньове за извършване на кремациите. Находката е направена при превантивни разкопки по трасето на разширение на трамвайната мрежа в Страсбург.

Преди да продължи строежа на 1,7-километровата нова трамвайна отсечка, археолозите предвиждат през месец юни да проведат допълнителни проучвания на терена на новооткритото гробище, което се намира в близост до добре известното местоположение на древен римски път, чиито останки са открити в района Кьонигсхофен в Страсбург.


При предварителните разкопки, проведени на мястото, където ще преминава бъдещото трамвайно трасе, учените откриват две погребални стели, пет пещи за изпичане на керамични съдове, обществени тоалетни, както и няколко избени помещения. Откриването на гробището обаче, се оказва неочаквано събитие.

Предварителните оценки са, че гробището датира от II век.



Засега не са открити скелети, понеже телата са били кремирани. Необичайно е обаче, че са открити останки от клади, на които са извършвани кремациите. „Обичайно не се откриват следи от кремационните огньове. Те са бивали унищожавани, след изгаряне на тленните останки. Тук обаче имаме случаи, когато кладите са използвани и като гробове“, обяснява Матиас Игелин, археологът, който отговаря за провеждане на разкопките.


„Първоначално помислихме, че сме открили още пещи за керамика, но стените се оказаха прогорени и изпечени на дълбочина от повече от един метър, а над всяка от тях открихме погребални урни с костни останки“, добавя експертът.


Плановете на местните власти са на мястото, където е открито римското гробище, до 2020 година да се изгради паркинг с 320 места и гара от линия F на градската трамвайна мрежа в Страсбург.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...