19 юли 2018 г.


Така изглежда центъра на нашата галактика, макар на пръв поглед да ви се струва, че гледате на снимка на подпалено олио в горещ тиган. Изумителното изображение на ядрото на Млечния път е създадено с помощта на MeerKAT -  радио телескоп, съставен от масив от 64 радио антени, разположени в Южна Африка. Те улавят радио вълните, пристигащи от космоса, като в този конкретен случай са насочени да улавят картината (в радиочастотния вълнов диапазон), създавана от свръхмасивната черна дупка в сърцето на нашата галактика - Sagittarius A*, която се намира на около 25 000 светлинни години от нас.

Изображението не само е впечатляващо, но носи и много информация, която по-рано учените не можеха да получат. Това подчертава Фархад Юсеф-Задех от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс. Сред новите неща са например, струите в близост до самата черна дупка, които не се наблюдават никъде в галактиката. За пръв път тези структури са открити през 80-те години на ХХ век и представляват нишковидни, дълги и тесни магнитни структури. Произходът им все още е загадка, но с новото изследване може отчасти да бъде намерено обяснение за това, какво ги поражда.


Учените създават изображението, за да демонстрират възможностите на MeerKAT, който едва наскоро заработи на пълна мощност, с включването на всичките 64 антени на инструмента. Всяка от антените е чиния с диаметър от 13,5 метра, а включването им по двойки може да даде 2000 конфигурации, които се използват при изследването на различни области в небето.

Черната дупка Sagittarius A* е недостъпна за наблюдение във видимия спектър: гъсти облаци от прах и междузвезден газ забулват ядрото на галактиката ни. Но с помощта на радио телескопи като този (или инфрачервени и рентгенови телескопи), можем да надникнем през облака от прах и да видим черната дупка и нейните околности. Отделен проект, който тече в момента, се опитва да заснеме директно черната дупка.



На изображението галактическия център се намира в най-ярката част в центъра на снимката. Ядрото на Млечния път се простира на около 1000 светлинни години. Другите ярки региони в изображението са резултат от излъчванията на останки от свръхнови звезди и региони, в които се раждат нови звезди.

Фернандо Камило, директор на изследователския екип в South African Radio Astronomy Observatory (SARAO), който е сред основните създатели на MeerKAT, казва: „Центърът на галактиката ни е една от очевидните цели: уникално място, недостъпно за наблюдения във видимия спектър и наситен с феномени, които очакват обяснението си; но също така известен и като трудно поддаващ се на заснемане в радиочастотния диапазон. Все още сме в началото на работата с MeerKAT и много предстои да бъде оптимизирано в настройките му, но решихме да насочим телескопа към ядрото на Млечния път и трябва да признаем, че останахме приятно изненадани от резултатите на работата си“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...