17 януари 2016 г.

Японски астрофизици съобщават, че са открили в галактиката ни втора голяма черна дупка. За черната дупка, разположена в центъра на Млечния път се знае отдавна. Свръхмасивното чудовище Sagittarius A* е обект на проучвания от дълго време.

Астрофизиците са описали изследването си и резултатите от него в статия за Science News. Според тях, втората черна дупка се намира на разстояние 200 светлинни години от центъра на Млечния път. Обектът заема в пространството област с диаметър около 0,3 светлинни години, а масата му се равнява на 100 000 пъти масата на Слънцето. За сравнение, черната дупка Sagittarius A* (Sgr A*) е 4 милиарда пъти по-масивна от Слънцето. Учените правят уговорката, че засега не могат със 100% сигурност да твърдят, че откритият от тях обект е черна дупка.

Изводите им са базирани на наблюдения на газовия облак CO-0.40-0.22, извършени с телескопа в радиообсерваторията в Нобеяма. Частиците в този облак се движат със скорости, които варират в много широки граници. Наблюденията в инфрачервения и видимия спектър не показват в CO-0.40-0.22 наличието на големи обекти.

Това дава основание на астрофизиците да предполагат, че частиците, движещи се с висока скорост, получават ускорението си от близостта си до черна дупка; тя може да се окаже от класа на междинните обекти, защото е по-масивна от класическите черни дупки, но масата ѝ е далеч от тази на свръхмасивните.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...