17 януари 2016 г.

Циния цъфна в експерименталната оранжерия на борда на Международната космическа станция.

“Да, в космоса има и други форми на живот”. Това написа в Twitter американският астронавт Скот Кели, който публикува снимки на първото цвете, разцъфтяло на борда на МКС.

В космоса отдавна се провеждат експерименти по отглеждането на растения. Реализацията на настоящия проект на борда на МКС започна на 18 април 2014 година, когато на борда на станцията беше доставено около 2 тона оборудване, в това число семена на зелени салати и лабораторната оранжерия “Veggie”. Първата “реколта” от салати беше обрана 33 дни по-късно и на Земята бяха върнати екземпляри за анализ. Втората фаза на експеримента за селскостопански дейности на борда на МКС започна на 8 юли 2015 година и още на 10 август астронавтите успяха да си приготвят прясна салата, отгледана в космически условия.

Предполага се, че по време на продължителни космически мисии растенията на борда на космическите апарати ще могат да помагат в преработването на въглеродния диоксид от издишвания от астронавтите въздух, както и за утилизацията на отходните продукти от човешката дейност. Специалистите виждат и важен психологически ефект от грижата за растения по време на дългия престой на хора в затворено пространство.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...