17 януари 2016 г.

Този месец предстои да наблюдаваме интересно явление. Меркурий, Венера, Марс, Юпитер  и Сатурн – петте, достъпни за наблюдение с просто око планети от Слънчевата система, ще се подредят в линия. Видимо ще са като права, която свързва хоризонта с Луната.

Явлението ще може да се наблюдава между 20 януари (сряда) и 20 февруари (събота).
Ако не успеете да се насладите на тази гледка през този месец, ще имате още две възможности в близко бъдеще – първо през август тази година и през октомври 2018 година.

Ето как най-лесно да се ориентирате, за да откриете линията от петте планети. Най-ниско над хоризонта ще бъде Меркурий. Трябва да се опитате да намерите място, най-добре извън града и далеч от светлините на населените места. В градски условия също може да се наблюдава явлението, но яркостта на планетите ще е значително по-ниска, заради “светлинното” замърсяване.

Венера и Юпитер обаче са много лесни за откриване, тъй като са сред най-ярките обекти в нощното небе. Марс с неговия характерен червен цвят също е лесен за наблюдение. Успеете ли да откриете една от тези три планети, просто трябва мислено да я свържете с положението на Луната. Останалите 4 планети търсете на тази мислена линия.

Достъпните за наблюдения с невъоръжено око явления не са чак толкова много. А това е определено сред онези, които си струва човек да види сам.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...