26 април 2018 г.


Мисията Gaia публикува втората, разширена картотека от данни, която е значително подобрение на и без това впечатляващите данни, публикувани през 2016 година. Целта на мисията при първата публикация на данни беше да се измерят местоположенията на 1 милиард звезди и скоростта на малка част от тях. В новата порция данни, Gaia надхвърля тези цели, като се приближава до отметката, която е крайна цел на петгодишната мисия.

Новата порция информация съдържа данните за 1,69 милиарда светлинни обекта и тяхната яркост. Gaia е определила местоположението, разстоянието и скоростите на движение на 1,3 милиарда звезди. Освен това са определени цветовете на светлинните източници, което ще е изключително полезно при каталогизирането на характеристиките им. Звездната карта във висока резолюция може да се намери на следния адрес>>>

Мисията разполага с възможността да определи радиалната скорост на около 7 милиона звезди, от което може да се съди, дали звездата се движи към нас или се отдалечава. Функцията е полезна, защото с нея може да се съставят карти на движението на звездите вътре в Млечния път. А в съчетание с останалата част от събраната информация, това е ключът към създаването на анимирана 3D карта на нашата галактика.

„Може да изглежда, че разполагаме с данните за движението на много малък брой звезди, особено в сравнение с общия брой, но за момента това е най-мащабното изследване на радиалните скорости, обхващащо целия небосвод. И допълнителните данни са наистина впечатляващи“, казва на пресконференция Антъни Браун, който е от екипа експерти, обработващи данните от Gaia.



По отношение на техническите възможности на космическата сонда на мисията не може да има никакви съмнения. За около една минута Gaia обработва данните от около 100 000 звезди. Два месеца са нужни на апарата, за да направи пълно заснемане на целия небосвод и това се извършва отново и отново, като с това се прецизират данните. Многократното заснемане е от ключово значение; всяка от звездите ще бъде заснета по около 70 пъти.

„Пространствената резолюцията на заснемане, която постигаме, е сравнима с тази на космическия телескоп „Хъбъл“, подчертава Браун.
Допълнителните данни и по-прецизният им анализ означават, че астрономите ще могат да създават по-детайлна визуална представа за галактиката ни, спрямо онова, с което разполагаха преди 2 години. Новата информация разкрива ясно обособеното разположение на Sagittarius dwarf - галактика-джудже, спътник на Млечния път, която е погълната и останките ѝ сега са отчетливо различими под ядрото на нашата.


Другата очевидна новост е, че картата вече е в цвят. Основното изображение не е снимка. То се реконструира като се използват новите цветови измервания и позициите на всички звезди. Цветовете дават възможност на астрономите да съставят и карта на разпределението на междузвездния газ и прах в рамките на целия Млечен път. Но Gaia не се фокусира само върху звездите.

Мисията е способна да улови всички движещи се обекти в небосвода и това позволява да се извърши особено детайлен анализ на „родния ни квартал“. В новата порция от данни са включени и 14 000 обекта, които са част от Слънчевата система.
„Това представлява най-детайлното проучване на астероиди в Слънчевата система. В някои случаи данните, събрани само през тези две години, могат да си съперничат с информацията, която сме натрупали преди това за столетия“, обяснява Браун.



Екипът се надява, че в бъдеще ще може да се сдобие с още данни за астероидите, като например – цветовете им. Така експертите ще могат да определят по-точно вида на космическите скали и вероятно ще подпомогнат получаването на допълнителна информация за формирането на Слънчевата система.

В официалното изявление на Гюнтер Хейзингер, научен директор на Европейската космическа агенция, се казва: „Данните, събрани от наблюденията на Gaia, предефинират основите на астрономията. Gaia е амбициозна мисия, която разчита на мащабно сътрудничество между човешкия потенциал, който е в състояние да разбере изключително огромния обем от сложни данни. Мисията демонстрира необходимостта от дългосрочни проекти, които да гарантират напредъка на космическата наука и технологии и да предложат още по-смели научни мисии през следващите десетилетия“.


Gaia разполага с невероятната камера с 1 милиарда пиксела. Камерата е толкова прецизна, че ако с нея се снима Луната, може да бъде различен всеки обект с размерите на монета. Освен това е способна да улавя светлината, излъчвана от обекти, чиято яркост е 500 000 по-слаба от тази, достъпна за човешкото око. Предстоят две нови издания на данни – през 2020 и заключителното през 2022 година.
Амбициозната крайна цел на проекта е да се запишат позициите и движението на 2 милиарда звезди, както и да се събере допълнителна информация за класа, към който се отнасят. Екипът се надява, че ще може да създаде разширен каталог с променливи звезди и звезди, потенциално притежаващи планети. И не на последно място, в края на мисията плановете са да бъдат определени радиалните скорости на повече от 150 милиона звезди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...