11 януари 2016 г.

През следващата година астрономите се готвят да направят нещо, което не е правено до този момент. Ще се опитат да заснемат черна дупка, при това не коя да е, а Sagittarius A* – свръхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на нашата галактика.

Проектът се нарича Event Horizon Telescope (EHT) и представлява мрежа от девет радиотелскопа, разположени на различни места по света (в това число в Чили, Испания и САЩ), които работят като един голя телескоп с размерите на Земята. Гигантът ще се опита да надникне в т.нар. хоризонт на събитията на черната дупка. Астрофизиците се надяват, че ще могат да “видят” газовете, които обикалят по периметъра на хоризонта на събитията.

Sagittarius A* е с маса, еквивалентна на  милиона Слънца, но не е толкова огромна, колкото може да се очаква спрямо масата: диаметърът на черната дупка е едва около 44 милиона километра, т.е. около 63 пъти по-голям от радиуса на Слънцето. Точно този относително малък размер прави наблюденията сложни. Намира се на 26 000 светлинни години от нас. Задачата, която предстои учените да решат е, като да се направи от Земята снимка на  компактдиск, поставен някъде по повърхността на Луната.

В интервю за ВВС един от участниците в проекта, професор Фериал Юзел, обяснява, че мрежата от радиотелескопи почти е завършена. Извършено е синхронизиране на оборудването, приемните компоненти са инсталирани по местата си. “Има много технологични проблеми за решаване, за да се “заснеме” черна дупка – тя е толкова малка като размер, но се надяваме, че през 2017 година ще имаме възможността да разгледаме цялата интересуваща ни област”, цитира думите на учения ВВС.

Хоризонтът на събитията е границата, която отделя черната дупка от “нормалната” Вселена. Всичко, прекосило тази граница, не може да избяга от притеглянето на черната дупка. Около хоризонта на събитията се струпват огромни количества газ, който се свива под въздействието на огромната гравитация, а едновременно с това част от него бива изхвърляна навън от друго въздействие – магнитните полета на черна дупка. Това прави наблюденията много сложни. Екипът е избрал да използва радиочастотния диапазон за наблюдение на хоризонта на събитията, защото при тях околната материя предизвиква по-малки изкривявания.

След като са извършили милиони компютърни симулации и са отчели много различни конфигурации, астрофизиците са достигнали до заключението, че най-добрата възможност да видят хоризонта на събитията е като се използва дължина на вълната от 1,3 мм.
Екипът е убеден, че газът в хоризонта на събитията ще “сияе” точно на тази дължина на вълната. И в допълнение има и добра новина – атмосферата на Земята е “прозрачна” за тази честота на радиовълните.

Опитът да се заснеме хоризонта на събитията е важен не само заради визуализирането му. С изучаването на начина, по който свръхмасивната черна дупка влияе върху пространство-времето, екипът ще подложи на тест теорията на относителността на Айнщайн в мащаб, неосъществяван до този момент.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...