11 януари 2016 г.

През последните 15 години по света са регистрирани десетки хиляди земетресения. Специалисти по визуални ефекти са събрали данните за всички земетресения от този период и са ги обединили в един клип.

Видеото е дело на специализираната в анимацията компания 422south.com. Клипът представя земетресенията с магнитуд от 4-та и по-висока степен по скалата на Рихтер, регистрирани от началото на 2000 година до ноември 2015 година.

Яркостта на точките в анимацията съответства на силата на земетресението, което представя. Веднъж визуализиран, земетръсът не се “изчиства”, а се натрупва в хронологичен порядък. Благодарение на това представяне, отчетливо се виждат регионите по света, където сеизмичната активност е най-интензивна.

Специалистите от студиото са автори на множество други подобни анимации. Сред тях е анимирана версия на земетресението и последвалите го вълни цунами през месец март 2011 година в Япония. Може да посетите сайта им и да видите миграционните маршрути на птиците над Жълто море, например, както и много други.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...