12 януари 2016 г.

Снимки: Cambridge archaeological unit/ВВС
Археолози смятат, че са попаднали на “най-добре запазените останки на жилища от бронзовата епоха, откривани на територията на Британия”, съобщава ВВС.

Находката е от Кеймбриджшър и представлява кръгли наколни жилища, изградени около 1000 – 800 година пр.н.е. в близост до кариерата Must Farm. Жилищата са унищожени при пожар, изгорил основите им. Рухналите в водите на някогашната река останки са покрити от наноси, което е позволило да се съхранят. 
На мястото на находката учените са открили гърнета, в които още има останки от готвената преди хилядолетия храна, а освен това са се натъкнали и на фрагменти от праисторически дрехи и покъщнина. 

В първите тестови изкопи край Уитсли, археолозите са открили малки чаши, кани и купи за храна. Освен това са намерени “екзотични” стъклени топчета, вероятно част от древна огърлица. Такива украшения “намекват за изтънченост, нехарактерна за бронзовата епоха”. 

Сред артефактите са намерени дрехи, изработени от растителни влакна, добити най-вероятно от кора на дървета. Самите дървени кръгли жилища обаче предстои тепърва да бъдат разкопавани. 

Наложително е работите по разкопките да се извършат в кратки срокове, защото учените се опасяват, че нивото на подпочвените води в района може да се повиши в близко бъдеще, което ще направи невъзможно съхраняването на останките. 


Според един от авторите на находката, Дънкан Уилсън, изпълнителен директор на Historic England, останките от древното селище са “една чудесна капсула във времето. Драматичните събития – пожарът и последвалото рухване на сградите във водата – отпреди 3000 години, са ни оставили нещата “замразени във времето”, което ще ни даде още информация за бита на хората от бронзовата епоха”. 

“Находката е с много голяма важност и при разкопките се надяваме да научим още много нови неща за този период от историята на човешката цивилизация”, цитира думите на учения ВВС. 

Водещият разкопките Дейвид Гибсън от Кеймбридж, добавя, че: "Запазени са толкова много останки, че буквално можем да възпроизведем всекидневието на хората от бронзовата епоха. Това е “праисторическа археология в 3D”, която ни предлага неочаквано много материал за изследване едновременно като количество и качество”. 

Много добре са се съхранили останките от овъгления покрив на едно от кръглите наколни жилища. Видими са и следите от оръдията на труда, използвани за подготовката на дървения строителен материал. 

В изкопът, който до момента е на дълбочина от 2 метра спрямо съвременното ниво на повърхността, са открити и следи от човешки крака, за които се предполага, че са оставени от някогашните обитатели на селището. 

След приключване на разкопките, артефактите ще бъдат изследвани, консервирани и изложени за свободен достъп от широката публика. 


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...