12 януари 2016 г.

Не за пръв път в световната общност на физиците се носи слух, че учени в САЩ са успели да регистрират гравитационни вълни.

Лоурънс Краус, астрофизик от Университета в Аризона е публикувал в личния си микроблог съобщение, според което “е получил потвърждение от независим източник, касаещо слуховете, които циркулират от месеци”. Той добавя още, че “Гравитационните вълни може би са открити!![sic!]”

Въодушевлението на учения е свързано с дългогодишният експеримент, известен като Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (Ligo). Детектори в Ханфорд, Вашингтон и Ливингстън, Луизиана се опитват да регистрират разкъсвания в тъканта на пространство-времето.
Според слуховете, учените от екипа, провеждащ експеримента, в момента подготвят научна публикация, в която се описва регистрирането на сигнали от гравитационни вълни. Ако съществуването на подобни сигнали бъде потвърдено, това ще е драматично доказателство за едно от най-важните схващания, залегнали в Общата теория на относителността на Айнщайн.

Краус твърди, че на 60% е убеден, че слуховете са верни, но първо ще изчака учените да изнесат данните си, преди да прави заключения за истинността на регистрираните сигнали.

Практиката в мащабни проекти като Ligo предвижда съгласуването и проверката от всички участващи в проекта специалисти, преди документите да бъдат изпратени за публикация и учените да свикат пресконференция, на която да съобщят за откритието си. През 2014 година учени от друг проект, наречен BICEP2, подготвяха  пресконференция, на която да анонсират откриването на гравитационните вълни, но техни колеги ги разубедиха, след като им посочиха, че регистрираните от тях сигнали може да грешно повлияни от космически прах.

Говорейки за екипа на LIGO, Краус казва, че “Те ще са много внимателни. Няма смисъл да излизат със съобщения, ако не са абсолютно убедени[в достоверността на данните си]”.

Откриването на гравитационните вълни би позволило на астрономите да изследват космическото пространство по начин, който днес все още им е недостъпен. Учените са убедени в съществуването им, но засега не разполагат с метод, който да им позволява да ги използват.

Гравитационните вълни се генерират от най-екзотичните обекти във Вселената, като черните дупки, например.
Айнщайн предсказва, че такива вълни се пораждат от драматични събития като сблъскването на черни дупки. Разпространявайки се, те разтягат и компресират пространство-времето. Нагъванията в структурата на пространство-времето може потенциално да бъдат регистрирани, чрез измервания с лазерни лъчи. Учените следят минутните промени в лазерните лъчи, пътуващи в два 4–километрови тунела, част от проекта Ligo.

За да проверяват точността в оборудването си, учените постоянно добавят синтетични сигнали. Тяхното предназначение е да имитират евентуалните сигнали на гравитационните вълни, но сега Краус казва, че е получил сведения, според които са регистрирани сигнали, чиито произход не е вследствие на човешка намеса.

В заключение The Guardian цитира думите на Краус, че “ако през следващите два месеца не се получат официални потвърждения на слуховете, може да се приеме, че са били само слухове”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...