8 февруари 2017 г.

Диетите за отслабване са хиляди. Често обаче предписанията за намаляване на теглото или изобщо не сработват, или напротив – човек качва още килограми. Учените са установили, защо се случва това.

Реакцията на организма на всеки човек спрямо едни и същи продукти е различна. Затова, ако една диета е сътворила чудеса с фигурата на ваша позната, това съвсем не означава, че ще помогне и на вас, заявяват учени от Института Вайсман (Израел).

В изследване на биотехнолога и имунолог Еран Сегал участват 800 души на възраст между 18 и 70 години. Сред тях има клинично здрави, но и такива в преддиабетно състояние. Екипът от специалисти събира данни за здравето и хранителните им навици. Анализите на информацията се извършват, като се вземе под внимание индивидуалните параметри на всеки участник – параметрите на тялото, нивото на кръвната захар и като цяло кръвната картина.

В началото на експеримента всички участници са помолени да закусват нормално, т.е. предполага се, че в закуската им влиза и хляб. След закуска са вземани кръвни проби за анализ. Това води до установяване на първата разлика: една и съща храна при различните хора предизвиква в организма корено различни реакции.

Основен показател в изследването е кръвната захар, която по време на експеримента е постоянно проследявана. Това е от особено значение, защото понижаването на нивата на кръвната захар е залегнала в основата на много от известните нисковъглехидратни диети.

На база резултатите от изследването, специалистите са категорични в извода си – време е да се сложи край на универсалните диети. Поради специфичната реакция на всеки отделен организъм, човек, нуждаещ се от диета, следва да получи такава, която да е съобразена с индивидуалните особености на организма му.

Учените привеждат много характерен пример. Една от участничките в изследването, възрастна жена с наднормено тегло, в продължение на години без никакъв успех се опитвала да свали килограми с най-различни диети. Оказва се, че проблемите при нея са предизвиквани от консумацията на домати, които, заради редица заболявания, са оказвали вредно влияние на организма й. Жената обаче не знаела за това и редовно консумирала зеленчуци, в това число и домати, които неизменно присъстват във всяка “здравословна” диета.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...