8 февруари 2017 г.

Фигура на воин (ляво) и "страж" на гробницата (дясно)
Китайски генерал и съпругата му - принцеса - са придружени в отвъдното от над 100 погребални дара. Елитната двойка е погребана през 564 година с богата колекция от скулптури. Двойното погребение е на изтъкнати личности, за което говорят не само погребалните дарове, но и местоположението на гроба им и гравираните надписи върху варовикови плочи, положени заедно с телата им.

В статия за списание Chinese Cultural Relics, археолозите, открили погребението, описват намерените скулптури като оцветена керамика, по която много добре са се запазили декорациите. Сред фигурите има воини, камили, волове и талиги, а специални "стражи" са поставени, за да пазят починалата двойка. Live Science пък уточнява, че най-високите фигури са с дължина около 56 см.
Фигурките на камила и вол, например, може да са поставени с чисто практическа цел - да служат на двойката в отвъдното.

Част от фигурите, открити в гробницата
Погребалните фигури от новата находка са идентични с тези, открити в друга гробница още през 1970 година в Тайюан. Гробницата е принадлежала на мъж на име Лу Руи, а сред погребалните фигури са и такива на личните му телохранители, воини, слуги и музиканти, които е трябвало да му служат в отвъдния свят. Гробницата на Лу Руи от времето на Северната династия Ци е наистина богата - дори след като е била ограбена от иманяри, в нея са открити над 850 артефакта. Дървената врата на погребалното съоръжение е богато резбована, декорирана със злато и закачена на боядисани каменни колони. Според някои специалисти, това е "най-изтънченият пример  за фрески в античните китайски гробници".

Новата находка в Тайюан е дело на екип от учени и студенти от Института по археология в Шанси. Откритието е направено по време на разкопки в гробище, намиращо се близо до днешния град Тайюан. Генералът и принцесата са положени в едно от общо 69-те антични погребения, открити от специалистите. Гробището се намира на източния склон на планината Сишан, на западния бряг на река Фънхъ и учените не изключват възможността погребенията да са извършвани на това място със символично значение.

Фигури на камила и вол
Това им предположение се подкрепя от намерения в гробницата гравиран върху варовиков къс надпис, който гласи: "Ако корените на планината са здрави, тя може да се простре от Небето до Земята; дълбока и сияйна, солидна и блестяща тя се извисява нагоре към Слънцето и Луната; воин и жена се търсят един друг сред многото други хора, отишли на това място..."

От надписа археолозите черпят информация и за начина, по който античните хора са възприемали живота и смъртта. Погребаната принцеса (Neé Liu), е носила фамилията Лиу и надписът на камъка я описва като "скромна и смирена, искрена, а синовната ѝ преданост е силата на нейните корени. Тя беше предразполагаща, поведението ѝ - уважително и целомъдрено".

Погребението на принцеса Ний Лиу и съпругът ѝ генерал Джао Син
Съпругът ѝ, генерал Джао Син, през различни периоди от време е изпълнявал функциите и на управител в различни области на Китай. В погребалния надпис е упомената последната длъжност, която е заемал: "изхвърли варварите от Юи и унищожи враговете, а народът се стичаше да го поздрави". Това се е случило по време на кампания, в която той е предвождал армия, спечелила победата в битка, провела се край град Хуанюи. Генералът почива на 67-годишна възраст, като по това време все още се е намирал на служба при владетелите на династията Северна Ци.

Надписът не дава информация, защо двойката е погребана заедно. Изписана е само датата на погребението, която по Григорианския календар се равнява на 18 март 564 година. Все още не са извършвани анализи на костните останки. Поради това може само да се спекулира за причините за смъртта на двамата представители на елита - дали са станали жертви на епидемия, война или се касае за двойно самоубийство по една или друга причина - тепърва предстои да се изяснява.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...