8 февруари 2017 г.

На единият от испанските Канарски острови, Гран Канария, има угаснал вулкан. Върхът му се нарича Роке Нубло. Това място е обект на човешкото боготворене от дълбока древност, та и до днес.

Островът е колонизиран от европейците сравнително наскоро, в края на XV век. Колонизацията е предшествана от продължила почти едно столетие война с местното население.

За коренните жители Роке Нубло е свещенно място. Там, според легендите, предците на местните хора са отдавали почит на боговете си.

Мистичната роля на Роке Нубло и днес не е забравена. Смята се, че ако се докоснат скалите на върха и човек си пожелае нещо, то желанието му непременно ще се сбъдне.

Но изкачването до върха с надморска височина от 1800 метра си заслужава, не само заради ритуала с желанията. В ясно време от върха се открива удивителна гледка към целия остров (с диаметър около 50 километра); вижда се и вулканът Тейда на съседния остров Тенерифе. До върха може да се достигне по поддържана екопътека, виеща се сред уникална борова гора.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...