8 февруари 2017 г.

Фрактура на пениса звучи почти толкова "забавно", колкото е и усещането (обикновено се чува едно смразяващо "храс", последвано от още по-смразяващи кръвта викове).

Ако искате да избегнете това “удоволствие”, вниманието ви трябва да е по-голямо при т.нар. поза “ездачка”. Изводът е на бразилски учени, които в статия за специализираното издание Advances in Urology публикуват резултати от свое изследване. Според заключенията им, най-често “фрактури на пениса” се случват по време на сексуален акт, когато “жената е отгоре”.

Разбира се, пенисът при човек не е "снабден" с истинска кост. Какво всъщност се случва, при фрактура на пениса? В процеса на еректиране пещеристите тела на пениса се пълнят с кръв. Повишеното налягане в тях прави органа прав и твърд. Упражняването на рязко усилие, принуждаващо пениса да се прегъне в противоположна посока, когато е в “режим за употреба” (например, ако се осъществи натиск в областта на перинеума по време на сексуалния акт), може да доведе до разкъсвания в околните тъкани, които препятстват оттичането на кръвта у така поддържат налягането в пещеристите тела. Подобно разкъсване е съпроводено от много неприятното “храс”, наподобяващо звука при счупване на кост.
Резултатът е болка, още болка, вътрешен кръвоизлив и значителен отток. За капак на всичко, в по-голяма част от случаите на фрактура на пениса се стига и до увреждане на уретрата, затова лекарите съветват непременно да посетите болница в случай на инциденти от този вид.

В изследването са разгледани и анализирани всички случаи на фрактури на пениса, за които е потърсена лекарска помощ в трите спешни болнични заведения на град Кампинас, Бразилия през периода 2000 – 2012 година. Градът и областта, които обслужват тези спешни центрове, е с население от над 3 милиона души. За периода от 13 години – и това е успокояващата новина – са регистрирани 44 случая на фрактура на пениса.

Бразилските специалисти отбелязват, че 67% от инцидентите са станали по време на хетеросексуален акт. Други 14% са предизвикани по време на “други манипулации с пениса”, а 10% са по време на хомосексуален акт. Останалите проценти от случаите са класифицирани като “неустановени” и… може би наистина не е нужно да се знае какво точно е довело до инцидента.

По време на хетеросексуалните актове половината от инцидентите с фрактура на пениса са се случили в поза “ездачка”. За 28,6% от фрактурите е отговорна поза “кучешката” (точно тази терминология е използвана от медиците в изследването), и 21,4% са предизвикани по време на сношение, когато мъжът е отгоре.

При хомосексуалните актове ситуацията е сходна – 50:50 случаите са разпределени между “кучешката” и “ездач” (така де, мъжки род на “ездачка” е “ездач”).

Средностатистическата възраст на мъжете от анализираните случаи, преживели неприятната фрактура на пениса, е 34,5 години.

Макар и да звучи ужасно плашещо, фрактурата на пениса в дългосрочен план не води до сериозни поражения. В бразилското изследване при два от случаите е описана по-продължителна еректилна дисфункция, но все пак отшумяла с времето. При други 4 случая е забелязана видима промяна в извивката на пениса, което обаче е абсолютно безвредна последица.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...