9 февруари 2017 г.

снимки: Kevin Frayer
Февруари е времето на Монлам – празника на Великата молитва. Фестивалът в Тибет продължава 15 дни. Започва веднага след тибетската Нова година по лунния календар (през 2017 година тя започна на 28 януари). Посветен е на 15 големи чудеса на Буда.


Според сутрата за “Мъдростта и глупостта”, Буда Шакямуни извършва тези чудеса за 15 дни. С това той убеждава всички във верността на учението си – Дхарма, и унижава лъжепророците  и завистниците.


Монлам, или Монлам Ченмо, тоест Пътят на Великата молитва, води началото си от 1409 година и е най-значимият сред празниците на тибетските будисти. До средата на XX век основните празненства се провеждат в Лхаса, а през последния ден на фестивала лично Далай Лама провежда службата в храма.


През 1959 година, когато четиринадесетият Далай Лама е принуден да напусне Тибет, се преустановява отбелязването на празника. По време на “Културната революция” в Китай е забранено провеждането му. Едва в края на 80-те години на ХХ век в Лхаса отново се провеждат празненства, но след няколко години Монлам отново е забранен.
Сега в Тибетския район на Китай Монлам не се отбелязва, но той се възражда на ново място – в Лабранг – най-големият манастир извън Лхаса, намиращ се в Източен Тибет.


Лабранг, някога богата и влиятелна будистка обител, също губи много по време на “Културната революция”, но през 1980 година е върнат във владение на будистите и сега се е превърнал в голямо религиозно и образователно средище с шест факултета и огромна библиотека. Заедно с манастира процъфтява и Монлам.


Едно от важните събития на фестивала е церемонията по разгръщането на гигантска тхангка – платно с изображението на Буда, което десетки монаси развиват на склона на хълма зад манастира. Отдалеч хората може да се любуват на лика на Победоносния и да отправят мислите си към всички живи същества, желаейки им благополучие по пътя към просветление. И няма значение, дали са били богове, животни, комунисти, същества от ада, гладни духове или просто гладуващи бедняци или сити и задоволени. Защото ситият в този живот може да стане гладуващ в следващия, ако не следва учението на Буда…




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...