10 април 2015 г.


Често, когато искаме да кажем, че някой помни много дълго, казваме “помни като слон”. Тази седмица към смисъла на това твърдение се добавя ново значение.

В YouTube е качено трогателно видео, запечатало момента, в който малко слонче се среща с майка си, след като са били разделени в продължение на три години и половина.

Историята на Ме Бай не е сред нещата, които ще наречете вълнуващи и уникални. Слончето е откупено като малко и взето за обучение в център, който предлага туристически разходки. Поради това, че е отделено от майка си прекалено рано, младото животинче започва да губи тегло и почти не се поддава на дресировка.

След три години, прекарани в опити да бъде обучена, Ме Бай е спасена от природолюбители, които я откупуват и я водят в резерват. Майката на слончето се казва Мае Юи. Еколозите я издирват и я откриват в близко градче, където също е “ангажирана в туристическия бизнес”. Понеже е в “предпенсионна възраст”, собственикът й се съгласява да я изпрати да си изживее старините в резервата.

Така след три години и половина, изкарани далеч една от друга, майка и дъщеря се срещат отново. Видеото е запечатало наистина трогателната среща между двете. Специалисти по навиците на слоновете отбелязват, че при тези животни има сложна система от начини за комуникация.

След едно изследване върху комуникацията между азиатските слонове (които ние неточно наричаме индийски), проведено през 2008-2009 година, учените са установили, как тези животни се “окуражават и успокояват” взаимно, в случай на “стрес”.  За да се подкрепят взаимно, животните леко пръхтят и с хоботите си се галят по главите и областта на гениталиите (нещо, което отчетливо се вижда на видеото).

В случая с Ме Бай и майка й Мае Юи учените не могат да бъдат съвсем убедени, че двете се помнят и че онова, което наблюдаваме на видеото е израз на обичта между майка и дъщеря. Възможно е просто животните да се радват на срещата с друг представител на вида. Дори и да е така, клипът ясно показва, че няма нищо по-хубаво от това, да бъдеш заедно с близки за теб същества.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...