10 април 2015 г.

На снимката е централната част на сферичния звезден куп Messier 22, или още M22. Изображението е заснето от космическия телескоп на NASA/ESA “Хъбъл”, който тази година навършва четвърт век от началото на програмата.

Звездните купове са сферични формирования с огромно струпване на звезди – реликви от ранните години от живота на Вселената. Обикновено звездите в тях са на възраст между 12 – 13 милиарда години. Това означава, че са наистина “стари”, защото възрастта на Вселената ни е “само” 13,8 милиарда години.

М22 е един от около 150-те сферични звездни купове в Млечния път и се намира само на 10 000 светлинни години от нас, което го прави най-близко разположения до Земята. Открит е през 1665 година от Йохан Абрахам Ииле и това го прави и един от най-рано наблюдаваните от човек звездни купове. Това обаче не е учудващ факт, тъй като се намира в северната небесна полусфера и е сред най-ярките обекти, които може да се наблюдават  по посока  съзвездието Стрелец, близо до мястото, където е ядрото на Млечния път – огромното струпване на звезди в центъра на галактиката ни.

М22 е с диаметър около 70 светлинни години и погледнат от Земята заема на небесната сфера площ, равняваща се по размери на Луната при пълнолуние. Въпреки че се намира относително близо до нас, светлината от него не е толкова ярка, колкото би следвало да се очаква, тъй като голяма част от нея се разсейва в гигантските облаци от космически прах и газ, разположени между нас и звездния куп.

Поради това, че са останките от ранните дни на Вселената, звездните купове са много популярни за изучаване от астрономите. M22 е забележителен и с още нещо – при наблюденията му са открити обекти с размери надхвърлящи 6 пъти нашата планета, които обаче не обикалят около никоя звезда.
Предполага се, че М22 е “родното място” на две черни дупки. А освен това е единият от трите известни до момента звездни купове, в които се наблюдава планетарна мъглявина – газовата обвивка, изхвърлена от масивна звезда в края на живота й.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...