10 април 2015 г.

Учени откриха нови доказателства, потвърждаващи тезата, че Луната е родена след сблъскването на Земята с хипотетичната планета, наречена Тея. Тази хипотеза за начина, по който сме се сдобили с естествения си спътник, е предложена през 70-те години на ХХ век.

Според тази теория, Луната се е образувала от отломките, останали след сблъскването на Земята с планета, с маса и размери приблизително колкото Марс. Космическата катастрофа се е случила преди 4,5 милиарда години -  в “детството” на Слънчевата система. Теорията предполага, че Луната в по-голямата си част е съставена от материята, някога принадлежала на хипотетичната планета Тея. Отчитайки обаче фактът, че лунните и земните почви са сходни по състава си, следва, че планетата-прародителка на спътника ни е имала сходен химически състав с този на Земята.

Предходни изследвания оценяваха тази вероятност на 1%. Сега подобен сценарии не зиглежда чак толкова невероятен, смята Хагай Перец, астрофизик от Израелския технологичен институт в Хайфа. Нов модел на формирането на Слънчевата система покачва шансовете на подобен катаклизъм и последвалото раждане на Луната до вероятност от 20-30%. Земята и Тея биха могли да са със сходен състав, защото са се намирали на приблизително еднакво разстояние от Слънцето и е вероятно да са се формирали от еднакъв протопланетен материал.

Нещо повече – съдържанието на изотопа волфрам-182 в пробите от почва на Луната и Земята подкрепя хипотезата за съществуването на Тея. Този изотоп на повърхността на Луната е повече от земните проби с 27 части на милион. Обяснението на този факт е, че през следващите епохи планетата ни интензивно е “събирала” материя от астероиди и комети, където почти не се среща волфрам-182.

Припомняме, че в продължение на над 150 години в научния свят съществува хипотеза, според която Земята и Луната са се образували от един къс разтопена скална маса, от който, вследствие на външен импулс, се е откъснал малък фрагмент, превърнал се в Луната. Тази теория обаче е оценена като почти невероятна, защото учените не са открили обяснение от къде е дошъл този “външен импулс”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...