24 февруари 2018 г.

Предприемач, основател и ръководител на най-успешната бизнес империя “Apple”, човекът, извършил революция в мисленето в средите на компютърните технологии. Още хиляди суперлативи могат да бъдат казани за Стив Джобс, а може да се ограничим само и с “баща на дигиталната революция”.

Стивън Пол “Стив” Джобс  се ражда на 24 февруари 1955 година в Сан Франциско. Той е незаконнороден син на Абдула Джандали (американец от сирийски произход). Биологичната му майка, неомъжената аспирантка Джоан Симпсън, поради това, че не може да се грижи за новороденото си дете, го дава за осиновяване на бездетната двойка Пол и Клара Джобс. Единственото, което поставя като условие е да дадат на детето добро образование. Съпрузите Джобс удържат на думата си – на 17 години Стив постъпва в колежа Рийд в Портланд, но още в края на първия семестър го напуска. Обяснява постъпката си с това, че за издръжката му в колежа отиват всички спестявания на родителите му. Самият Стив не може да си обясни какво ново му дава обучението в колежа и въобще необходимо ли му е. По-късно той признава, че “това беше едно от най-добрите решения, които съм вземал през живота си”.

След като спира с ученето, Джобс още година и половина посещава свободните лекции в колежа. През това време, за да си набавя средства за съществуване, връща празни бутилки и спи при приятели в общежитията на колежа. После се прибира в родния град, където съдбата го среща със Стив Возняк. Двамата са се запознали няколко години по-рано по време на летен стаж в компанията Hewlett Packard. Повторната им среща ги подтиква да създадат собствена компания. Към онзи момент и двамата са на по 20 години.

Започват бизнеса си с производството на “сини кутии” – специални устройства, които позволяват да се заобикалят системите на телефонните компании, а всеки, сдобил се със “синя кутия” може да звъни по телефона безплатно до всяка точка на щатите. “Фирмата” им ползва за офис гаража на родителите на Джобс. Техническият гений на Возняк и бизнес уменията на Джобс отлично се допълват взаимно. Бизнесът със “сините кутии” не продължава дълго. Двамата започват да сглобяват готови за продажба компютри.

През 1976 година основават компанията “Apple Computer Co.”, чийто начален капитал е 1 300 долара. Първата голяма поръчка за фирмата става договор за 50 компютъра Apple I за местния магазин за електроника. След половин година Возняк и Джобс завършват разработката на Apple II, който става първият в света масов персонален компютър. Намират се инвеститори, които влагат нужните пари за производството на Apple II, което до края на 1980 година прави компанията известна в национален мащаб. Собственият капитал на Джобс достига 200 милиона долара. Тогава е на 25 години.

Следващата голяма крачка в компютърния свят става проектът Macintosh, който Стив Джобс ръководи самостоятелно. Заради прекалената си импулсивност, на моменти достигаща и до неуравновесеност в държането, Джобс е отстранен от разработката на основния за онзи момент проект за компанията – компютъра Lisa. В отговор Джобс събира малък екип от млади инженери и си поставя за цел да разработи компютър, с който “да се работи по-лесно от тостер”. Така се появява Mac-овете. Новата машина буквално взривява компютърния пазар. А малко след триумфа на Мас-овете Стив Джобс е уволнен от “Apple”. Отстраняването му идва след като не успява да се сработи с новия главен изпълнителен директор Джон Скали. Лично Джобс довежда Скали от компанията “Pepsi Cola” в “Apple”. Бордът на директорите застава на страната на Скали и Джобс се оказва извън борда на компанията, която гради от нулата

По-късно Стив Джобс казва, че случилото се се превръща за него в “катарзис”, повратната точка, която го подтиква към един от най-креативните периоди в живота му. Усещането за провал и желанието да се скрие далеч от всички преминават бързо и Джобс решава да започне всичко от нулата. През следващите пет години основава две нови компании - “NeXT” и “Pixar”. Запознава се и с бъдещата си съпруга. “Pixar” се превръща в най-успешното студио за анимации в света. А през 1996 година компанията “Apple”, която в този момент преживява тежка финансова криза, изкупува “NeXT”. С това Стив Джобс се завръща отново в директорския борд на “ябълката” и първо временно, а после и за постоянно става главен изпълнителен директор на компанията.

През 2001 година “Аpple” пуска първият в света мини плеър iPod. Продажбите му само за една година се превръщат в основен източник на приходите на компанията. През 2006 година се появява мултимедийния плеър Apple TV. А от 2007 година започва триумфалното шествие на мобилните телефони от серията iPhone. През 2008 година Джобс представя най-тънкият в света преносим компютър – MacBook Air.

Земният път на гениалния Стив Джобс завършва твърде рано. На 5 октомври 2011 година Стив Джобс губи битката с най-коварната болест. Почива на 56-годишна възраст от рак на панкреаса.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...