23 февруари 2022 г.

Годината е 1685. На бял свят през тази година се раждат трима от най-прочутите композитори в историята - Йохан Себастиян Бах, Доменико Скарлати и Георг Фридрих Хендел.

Хендел се ражда на 23 февруари 1685 година в Хале. Проявява музикалните си заложби още в детската си възраст и баща му, който е 60-годишен при раждането му, е принуден да отстъпи от настояванията си малкият Хендел да учи право и да му позволи да развие музикалния си гений.

След години на упорит труд Хендел става един от най-добрите в композирането и изпълнението на творби за клавесин и орган. Стилът му на композиране е в крак с епохата на барока. Произведенията му са наситени с тържественост и грандиозност в звученето. Ненадминат е в майсторството на хармонията.

През 1726 година Хендел получава английско поданство. Ангажиран е лично от крал Джордж II за да напише четири химна за коронацията му. Получава поста директор на Кралската музикална академия. През този период се раждат някои от оперите му и много от ораториите и концертите му.



Ослепява напълно през 1751 година, но до края на дните си продължава да композира. Умира на 14 април 1759 година и е погребан в Уестминстърското абатство.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...