9 декември 2019 г.


В град Суджоу в източната китайска провинция Дзянсу приключи изграждането на 500-метрова речна подпорна стена. Изпълнител на проекта е строителната фирма Winsun, която е специализирана в технологиите за 3D-печат. Настоящият обект е най-голямото 3D-съоръжение, създавано до този момент.

Стената е издигната, за да се избегне отмиването на бреговете на речното корито. При изпълняването на подобни укрепителни съоръжения обикновено се използват скъпоструващи строителни материали: например, тухли, произведени по специална поръчка. От Winsun подчертават, че технологията на 3D-печат с бетон се оказва значително по-евтина алтернатива на традиционните строителни практики.



Освен това методът се оказва и по-екологичен, защото не се налага да се извършват промени по бреговата линия. Технологията на 3D-печат с бетон е дала възможност на строителите да издигнат стената така, че максимално близо да следва речните брегове.



Експерти вече са признали успешността на метода при подобни конструкции, затова в бъдеще в Китай чрез него ще се строят и други съоръжения от този род.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...