9 декември 2019 г.

снимка: NASA
Звездното небе по посока на съзвездието Дева е особено богато на галактики, защото в тази посока се намира масивен клъстер от гравитационно обвързани галакти. Галактическото струпване в Дева наброява над 1300 галактики. Една от тях е NGC 4388, а снимката ѝ е направена с помощта на космическия телескоп на NASA/ESA "Хъбъл".

NGC 4388 се намира на около 60 милиона светлинни години от нас. Тя не е "облагодетелствана" и е подложена на някои от нежеланите ефекти, характерни за галактиките, участващи в такива големи клъстери. Галактиката се намира в процес на трансформации и в момента преживява "объркване на идентичността".

Крайните ѝ региони са с типичните гладки "безлични" оччертания, характерни а елиптичните галактики; в централната ѝ част обаче са отчетливо видими два симетрични спирални ръкава от междузвезден прах, изтичащи от горещото галактично ядро, а това е типично за спиралните галактики. Вътре в ръкавите се наблюдават ярки сини петна, които показват местата, където в NGC 4388 се зараждат много млади звезди, при това процесите протичат много динамично.



Въпреки смесените характеристики, NGC 4388 се отнася към спиралните галактики. Необичайното комбиниране на характеристики на два типа галактики се дължи на гравитационното взаимодействие между NGC 4388 и клъстера Дева. Гравитационните взаимодействия - от фланговите до челните сблъсъци, приливните влияния, сливанията и галактическия канибализъм - могат да са опустошителни за галактиките. Някои може да са късметлии и да се разминат само с изкривяване в спиралните ръкави или предизвикана наскоро вълна от активно звездообразуване, но при  други тези взаимодействия може напълно и безвъзвратно да разрушат структурата им и напълно да променят "съдържанието" им.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...