9 декември 2019 г.

Снимки: ESO
Европейската южна обсерватория (ESO) публикува нова снимка на емисионната мъглявина RCW 36. Мъглявините от този тип се състоят от плазма – йонизирани газове, излъчващи светлина с различна дължина на вълната. Най-често източник на йонизиращите лъчения са високоенргийни ултравиолетови фотони, излъчвани от близка гореща звезда.

RCW 36 е най-близкият до Слънчевата система регион, където протича активно формиране на нови звезди. Мъглявината се намира по посока на съзвездието Корабни платна, което се вижда в небесата над южното полукълбо на Земята. От RCW 36 ни делят около 2300 светлинни години.

Мъглявината е част от още по-голяма формация, наричана „Молекулярен хребет“. Молекулярният облак е структура, която се простира на огромни дистанции в пространството между съзвездията Корабни плътна и Кърма. Цялата структура е регион, в който с бързи темпове се раждат нови звезди.


Вътре в RCW 36 съществуват толкова плътни облачни зони, че са способни да блокират всякаква светлина, формирайки региони от катранено-черни петна и нишки. Въпреки непрогледната чернота на такива молекулярни облаци, това са единствените места във Вселената, където се раждат звезди. Уплътнените молекули водород и космически прах се смесват и от това се появяват нови светила с малки семейства от планети, точно както и нашата Слънчева система.



Изображението е заснето с помощта на спектралния спектограф с малка резолюция (FORS), който е монтиран на Very Large Telescope на Европейската южна обсерватория, разположена в Чили.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...