14 февруари 2019 г.


След проучване на данни, събирани в продължение на 10 години, екип от катедрата по математика, физика и електротехника в Университета на Нортумбрия, Нюкасъл, е установил, че магнитните вълни в слънчевата корона – най-външният слой на слънчевата атмосфера – реагират на звуковите вълни, генерирани във вътрешността на Слънцето.

Tези магнитни вълни се наричат вълни на Алвен и играят важна роля в транспортирането на енергията около Слънцето и в цялата Слънчева система. Доскоро се смяташе, че Алвеновите вълни се формират на повърхността на Слънцето, където кипящият водород достига до температури от 6000 градуса по Целзий и „избиват“ в магнитното поле на Слънцето. Сега обаче, изследователите са открили доказателство, че магнитните вълни също така реагират – или се предизвикват – високо в атмосферата на звездата ни от звукови вълни, изтичащи от вътрешността на Слънцето.

Екипът е открил, че звуковите вълни оставят отличителен маркер върху магнитните вълни. Наличието на този маркер означава, че цялата слънчева корона се „разтриса“, като отговор на звуковите вълни. А това води до вибрации в короната на много точно определен диапазон от честоти.


Новооткритият маркер се регистрира в цялата слънчева корона и постоянно присъства през целия 10-годишен период от време, за който са анализирани данните. Това предполага, че има основания да се говори за наличието на нова фундаментална константа на Слънцето, която потенциално може да се окаже и константа за всички други звезди.



Резултатите от изследването могат да се окажат много важни по отношение разбирането ни за това как магнитната енергия се прехвърля и разпределя в атмосферата на звездите. Д-р Ричард Мортън, водещ автор в изследването и преподавател в Университета на Нортумбрия, казва: „Откриването на такъв характерен маркер – потенциално нова константа на Слънцето – е много вълнуващо. Преди това винаги сме приемали, че магнитните вълни са породени от водорода на повърхността на звездата ни, но сега показваме, че те са предизвикани от звуковите вълни [от вътрешността]. Това откритие може да доведе до нови начини за изследване и класифициране по този уникален подпис на поведението на всички звезди. Вече знаем, че такъв „подпис“ съществува и можем да го търсим при други звезди“.

„Слънчевата корона е повече от сто пъти по-гореща от повърхността на звездата и се смята, че енергията, генерирана от Алвеновите вълни е отговорна за нагряването на короната до температури от около един милион градуса. Алвеновите вълни освен това са отговорни и за нагряването и ускоряването на мощния слънчев вятър, който пътува през Слънчевата система. Частиците в звездния вятър се движат със скорост от около милион и половина километра в час. Те засягат не само атмосферата на звездата, но и тази на планетите, а взаимодействието им с магнитните поле на планетите предизвикват явления като полярните сияния на Земята“.


Д-р Мортън добавя: „Нашите доказателства сочат, че вътрешните акустични осцилации на Слънцето играят важна роля за възбуждането на магнитните вълни на Алвен. Това може да породи различни свойства на вълните и предполага, че те са по-податлив и нестабилни, което от своя страна може да резултира в предизвикването на по-горещи и по-високоскорстни слънчеви ветрове“.



Изследването е финансирано то Съвета за научни и технологични проучвания на Великобритания и Службата за научни изследвания към ВВС на САЩ. Автори на изследването са д-р Мортън и професор Джеймс Маклафлин от Университета на Нортумбрия (УН), заедно с д-р Мика Веберг, който наскоро се премества от УН и започва работа за Военноморската изследователска лаборатория във Вашингтон.

В момента д-р Мортън и проф. Маклафлин работят със специалисти от NASA по анализа на изображения на Слънцето, заснети от High-Resolution Coronal Imager, Hi-C на американската космическа агенция.

За откритието си учените са публикували научна статия в реномираното списание Nature Astronomy.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...