15 февруари 2019 г.


Археолози от мисия на египетското Министерство по античността съобщават за интересна находка. В близост до 4600-годишна пирамида са открили скелета на момиче, за което се приема, че е починало, когато е било на около 13-годишна възраст.
Останките ѝ са открити в некропола, намиращ се в непосредствена близост до известната преходна пирамида в Мейдум, която е частично повредена. Съобщението за находката е публикувано на 10 февруари 2019 година. Скелетът е открит в гробница, в която няма други погребения или следи от други човешки останки. Тялото е положено в свита поза.


По първоначалния оглед на костите, археолозите са определили възрастта на момичето, когато е починало. Не е ясна точната възраст на погребението, въпреки че намиращата се в съседство пирамида е на около 4600 години.


На друго място в некропола археолозите са открили две животински глави, вероятно на бикове, погребани заедно с малки керамични съдове. Животинските глави и глинените съдове вероятно са погребални дарове, но е неясно и за чие погребение са предназначение, пише в съобщението на Министерството по античността. Открити са и останки от тухлена стена, която вероятно някога е обграждала терена на некропола.


Пирамидата в Мейдум първоначално е строена като стъпаловидна, преди по-късно да бъде превърната в същинска структура с пирамидална структура – с гладки повърхности, вместо стъпала. Към изначално стъпаловидния градеж са добавени нови блокове от местен произход, а след това е облицована с бял варовик. В крайния си вариант височината ѝ е достигала до около 92 метра.



Остава неясно защо стъпаловидната структура е престроена в същинска пирамида. Археолозите смятат, че поне част от пирамидата е строена за фараона Снофру (или Снефру, Снеферу, в гръцките източници наричан Сорис), който управлява между 2575 г. пр.н.е. – 2551 г. пр.н.е. Предшественикът му, фараонът Хуни (2599 г. пр.н.е. – 2575 г.), построява стъпаловидната структура, която по-късно Снофру префасонира на същинска пирамида.


Снофру строи няколко пирамиди в Египет, включително и две пирамиди в Дашур, както и няколко по-малки. Не е ясно защо строи толкова много пирамиди; една от хипотезите е, че по метода на пробите и грешките фараонът се опитва да открие правилният начин за строеж на големи пирамиди. Синът му, Хуфу, който е по-известен като Хеопс, става вторият фараон от четвъртата фараонска династия в Древен Египет. Хеопс царува между 2551 г. пр.н.е. и 2528 г. пр.н.е. и построява Голямата пирамида в Гиза – най-колосалната структура от този вид, съграждана в човешката история.



Археологическите разкопки в некропола на пирамидата в Мейдум се извършват от екип на Министерството по античността в Египет. Ръководител на разкопките е Омар Заки, археолог, който е и регионален директор в Министерството за района Бени Суеф, на територията на който се намира пирамидата в Мейдум.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...