9 декември 2018 г.


Студенти и професор от Кеймбриджкия университет са се научили да говорят на „мъртвия“ вавилонски език, а после са заснели късометражен филм, в който използват езика.

Преподавателят Мартин Уорингтън води курсовете по асирология в колежа „Свети Йоан“. Заедно със свои студенти, професорът е заснел 20-минутен филм по мотиви от вавилонската приказка „Беднякът от Нипур“. Клинописната таблица с текста на приказката е датирана от 701 г. пр.н.е.

В приказката се разказва за бедняк, който прибягва до хитрост, за да си отмъсти на управителя на град Нипур, постъпил нечестно спрямо него.


Нипур се е намирал в северната част на Вавилонското царство в южна Месопотамия (на територията на съвременния Ирак). Във видеото е използван вавилонски език, който е излязъл от употреба преди около 2000 години. Последният известен текст, написан на него, датира от 75 година от новата ера.



Съхранила се е обаче, транскрипцията на звуците във вавилонския език. Звученето им е записано на гръцки и именно това транскрибиране е залегнало в основата на работите на изследователите. Освен това на учените е помогнал и фактът, че вавилонският език е тясно свързан с арабския и иврита.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...