22 август 2018 г.


Поредната находка от продължаващите разкопки в античния Помпей е престижна резиденция на Виа Везувио с елегантно декорирани стаи и фреска, на която е изобразен митичният Приап. Нарисуван е до входа на резиденцията и картината показва момента, в който претегля пениса си на везни.



Находката отново е от Район V, от склоновете по протежението на Виа Везувио. Образът на Приап, добре познат от прочутата Къща на Ветий в Помпей, се появява за втори път в затрупания от изригването на Везувий античен град, почти 120 години, след като е открит за първи път на фреска от Къщата на Ветий.



Приап е божество от гръцката митология, приет и в пантеона на римляните. Повечето източници го описват като син на Афродита и Дионис, който заради похотливостта си бил „дарен“ от олимпийците с прокобата на импотентността: постоянно възбуден, но само до момента, когато предприемал действия за употреба на „достойнството“ си.










В друг домус по протежението на Виа Везувио са открити изрисувани портрет на жена, ограден с венец (т.нар. клипеус). Стената на кубикулума (спалнята) в същата къща е украсена с изтънчена горна рамка и два малки квадрата, в които са нарисувани морски пейзаж и пейзаж от дивата природа.

Разкрита е и горната част на фонтан/нимфеум, покрита с декоративни мотиви, изработени от малки стъклени късчета и черупки от миди.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...