22 август 2018 г.


Следващото заключение няма да ви хареса. А то – според изводите на учени от Холандия и Канада – гласи, че единственият начин да избегнете махмурлука е… да пиете по-малко.

Изследователите провеждат анкета сред 800 студенти, които са помолени да опишат начините и резултатите от “методите, с които се борят срещу махмурлук”. Някои отговарят, че пият вода преди да си легнат да спят след запой, други предпочитат да изядат нещо.
Става ясно обаче, че нито едното, нито другото водят до някакви положителни резултати, пише ВВС.

54 % от участвалите в анкетата 826 холандски студенти казват, че предпочитат да хапнат нещо след като са пили много, като отдават предпочитания на мазните храни – било то преди да си легнат или за закуска на сутринта след “тежка вечер”.
Две трети пият вода докато пият алкохол, а освен това пият и по чаша-две вода преди да заспят.
Макар да пишат, че са се чувствали малко по-добре, отколкото онези, които не вземат никакви мерки срещу предстоящия махмурлук, реално в тежестта на некомфортните усещания на следващия ден след запоя няма съществена разлика.

Предишни изследвания по темата показват, че около 25% от тежките пиячи твърдят, че никога не са страдали от махмурлук.



Изследователите провеждат допитване и сред 789 канадски студенти, като задачата е да отговорят колко алкохол са изпили през последния месец и колко тежък е бил махмурлукът им. Оказва се, че онези, които заявяват, че не страдат от махмурлук, всъщност са пили съвсем малко.
При концентрация на алкохол в кръвта над 0,2% практически никой не се е отървал от махмурлук на следващия ден.

Според доктор Йорис Ферстер от Утрехтския университет, причината за това е много проста: “Колкото повече пиете, толкова вероятността за махмурлук на следващия ден се увеличава. Водата може да утоли жаждата ви и да ви избави от усещането за сухота в устата, но няма да ви предпази от главоболието, гаденето и лошото самочувствие”.
Той подчертава, че количеството алкохол, което ще доведе до махмурлук е строго индивидуално за всеки човек.

“Освен всичко друго, проблемът се състои и в това, че науката и досега не знае причините за махмурлука”, казва доктор Ферстер.
“Множеството проучвания са довели до извода, че причината се крие в обезводняването на организма. Знаем, че в такива случаи се задейства и имунната система. Но така и не можем да разберем причините за махмурлука, а следователно и не можем да го лекуваме”.



Доктор Майкъл Блумфилд от Университетския колеж в Лондон подчертава, че злоупотребата с алкохол носи на икономиката милиардни загуби. “От това следва, че ни е нужен прост отговор на въпроса как да избягваме махмурлука? И макар за науката да са нужни още изследвания, ясно е едно – простият отговор гласи, че за да не страдаме от махмурлук трябва само да пием по-малко”.

Резултатите от холандско-канадското изследване са представени по време на конференция на Европейския колеж по невропсихофармакология.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...