22 август 2018 г.

снимка: NASA
Снимката е направена с помощта на Advanced Camera for Surveys от борда на космическия телескоп “Хъбъл”. На нея е заснето ядрото на звездния клъстър Messier 13. Изображението разкрива прекрасната гледка към хилядите звезди в М13, който е един от най-ярките големи кълбовидни звездни купове в нашата галактика.

Намира се само на 25 000 светлинни години от нас, а диаметърът му е от около 145 светлинни години. Messier 13 привлича вниманието на астрономите още от времето на откриването си от Едмънд Халей – великият британски астроном, който пръв го наблюдава през 1714 година. Клъстърът се намира в съзвездието Херкулес (съзвездието се намира в зенита през месец юли) и при благоприятни условия за наблюдение (далеч от светлините на града в безлунна, ясна нощ) може да се види дори с невъоръжено око. Халей пише: “Изглежда като малка “кръпка”, но е толкова ярък, че се разкрива за невъоръженото око, когато небето е чисто и Луната не свети”.

Messier 13 е избран символично като една от първите “мишени” на радиотелескопа в Аресибо, откъдето през 1974 година е излъчено послание на Земята към евентуални извънземни цивилизации. По-новите изследвания обаче показват, че наличието на планетни системи в големите звездни купове, където звездите са разположени толкова нагъсто,  е значително по-рядко явление.



През 1959 година големият американски писател Кърт Вонегът споменава Messier 13 в творбата си “The Sirens of Titan”. Той пише, че “С всеки изминал час Слънчевата система се приближава с 43 000 мили до сферичния звезден куп M13 в Херкулес – и въпреки това съществуват малоумници, които отричат прогреса”. Очевиден е прогресът на астрономията за последните 300 години – от времето, когато Халей за пръв път наблюдава през телескоп М13 и до наши дни и прекрасната снимка от “Хъбъл”.

Изображението представлява композитна картина, заснета с няколко цветови филтри и дигитално насложени. Регионът от небесната сфера, който се вижда на снимката е около 2,5 ъглови минути.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...