14 юни 2018 г.


Не минава и ден без да се появят нови археологически открития в Район V – част от древния Помпей, която до голяма степен не е добре проучена. Сега археолозите работят активно по разкопаването на района на града, който през 79 година е разрушен и засипан с пепел и лава от изригналия вулкан Везувий.

Според Лаура д‘Еспозито, една от мнозината експерти, които се опитват да разкрият погребаните останки на Помпей, районът се превръща в място от особен интерес за археологията, несравним с никой друг.




Пред агенция EFE д‘Еспозито заявява буквални: „В наши дни не са много разкопки, като тези. Работата ми позволява от една страна да преживея трагедията от изригването на вулкана от чисто човешка гледна точка, но и да погледна на нещата от исторически аспект“.

За пръв път след началото преди година на разкопките, учените канят представители на пресата, за да ги разведат из Район V. Оттогава досега експертите са разкрили три нови големи вили, в които някога са живеели семействата на елита на Помпей.



Багерите разчистват слоевете вулканична пепел, затрупала града преди хилядолетия и на бял свят излизат ярките стени на сградите, често оцветени в червено, каквато е била типичната за Помпей мода; времето съвсем малко им е навредило и боите все още са запазили някогашната си яркост.




Една от откритите вили е наречена „къщата на делфините“, заради двата златисти делфина, украсяващи вътрешните стени.

Археолозите са открили и много преобърнати глинени съдове – саксии и кани, останали на мястото, където са били сложени да съхнат на слънце в онзи съдбовен за града ден.
Всичко се е запазило изключително добре, защото в продължение на хилядолетия са останали заровени в дебелите слоеве пепел. Пепелта ги е предпазила и от срутващите се стени на сградата.

За момента най-известната находка от Район V е може би скелетът на мъж, намерил смъртта си при изригването на Везувий, когато взрив е запокитил във въздуха огромен скален къс, стоварил се на главата на опитващия да избяга човек. Изображенията на този злочест инцидент обходиха световните медии.



Новата любопитна находка, за която съобщават археолозите, са политически лозунги, открити на една от стените. Директорът на Помпей Масимо Осана определя това откритие като „изключително и необичайно, документ, разкриващ много от живота на града, който трябва да бъде съхранен за поколенията“.




Един от политически лозунги гласи: „Умолявам си, изберете Елвио Сабино, достоен за държавата, добър човек“.

Според д‘Еспозито тези открития не само представят по-детайлна картина на всекидневния живот в древния Помпей, но помагат и да разберем какви техники са използвали художниците в града, за да създават картините и стенописите в сградите му.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...