5 май 2018 г.


Международен екип учени е разчел пълния геном на розата, като по този начин е получено своеобразно „родословно дърво“ на това растение.

За пълното секвениране на генома на Китайската роза (Rosa chinensis) са били необходими 8 години работа. Смята се, че точно тази ароматна роза първо попада в Европа, пренесена от Източна Азия през XVIII век. А самото култивиране на ароматните цветове започва преди хилядолетия, отново в Китай. По време на Римската империя в Средния и Близкия изток масово се отглеждат розови насаждения, които служат като конфети в пищни празненства и за направата на парфюми.

Учените са определили общо над 36  000 гена, кодиращи различните характеристики на растението.

В екипът работят над 40 експерти от Франция, Германия, Китай и Великобритания. Разработката им хвърля светлина върху това, защо розите са с толкова богата гама от цветове и аромати. Освен това, учените ще са в състояние да се сдобият с много полезна информация за семейството Розови (Rosaceae), в което влизат още плодове като ябълки, круши, ягоди и редица декоративни растения, подобни на розите.

Информацията от разчитането на генома ще помогне на селекционерите в създаването на нови сортове рози, които да са по-ярки, по-устойчиви и по-ароматни. Не е изключено да бъдат селектирани и такива видове, които ще са по-устойчиви на променливите условия в околната средата, както и срещу вредители.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...