4 май 2018 г.


Синьо чудовище, крилат кон и голо божество, известно като повелител на ветровете, са само част от фантастичните рисунки, открити наскоро от археолози в 1400-годишна гробница в Китай.
"Стенописите в гробницата са с много различни мотиви и богати конотации, голяма част от които не се срещат в никоя друга гробница от същия период", пишат археолозите в съобщение, публикувано в списание Chinese Archaeology.

Входът към гробната камера. Археолозите предполагат, че в гробницата са почивали високопоставен военен и неговата съпруга
Смисълът на някои от фреските все още не е напълно изяснен. Археолозите не спекулират и около това, защо повелителят на ветровете е изобразен почти гол, тичащ в посока на погребалната камера. Не е ясно и какво изобразява ярко синьото подобно на чудовище (такова определение са му дали експертите в статията) създание.


За пръв път археолозите научават за гробницата през пролетта на 2013 година, когато при първоначалния ѝ оглед установяват, че "тя е ограбена съвсем наскоро". Екипът от Археологическия институт на провинция Шанси започва разкопки на мястото, което се намира в град Синчжоу. Разкопките продължават през 2013 и 2014 година.


Археолозите установяват, че погребалната камера на гробницата е варварски ограбена и телата на погребаните някога в нея липсват; изчезнали са и ковчезите, в които са били положени, като са останали само отделни фрагменти от тях. Все пак, екипът успява да спаси артефактите от коридора на гробницата, който не е ограбен. Много добре са се запазили и ценните стенописи в гробницата.


Сред рисунките по стените има не само митични създания, но и сцени от всекидневния живот: хора, търгуващи с коне, ловна сцена и работници край градската порта. "Темите за изкачването към небесата, търговията с коне, ловуването и голямата порта, както и богатите стилни дрехи - всичко представлява ценна информация за изследователите, занимаващи се с изучаване на социалните порядки, историята, културата и военните практики от периода", пишат археолозите.




Официалното съобщение за находките в 1400-годишната гробница в Синчжоу е публикувано на китайски през 2015 година в списание Kaogu. Сега изследването е преведено и публикувано в англоезичната версия на списанието за китайска археология.


Близък план на част от мазилката, за която учените предполагат, че може да датира отпреди цели 4600 години

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...