4 май 2018 г.

Колкото повече децата биват наказвани с пошляпвания по дупето, толкова по-голяма е вероятността, че в бъдеще ще се “бунтуват” срещу родителите си, ще извършват противообществени прояви, ще проявяват агресия и ще имат проблеми в ученето. Изводът е на американски учени, които са обобщили данните от изследвания, проведени през последните 50 години, в които фокусът е върху влиянието на физическите наказания. Статия с резултатите от изследването си, учените са публикували в списание Journal of Family Psychology.

Учените са се концентрирали върху данните, касаещи “ошамарването” на малчуганите. Като цяло са успели да съберат информация за наблюдения на над 160 000 деца. Установили са, че родителите, прибягвали до шамарите във възпитателния процес, продължават и по-натам да се сблъскват с 13 от общо 17-те негативните последствия, дефинирани от екипа психолози (проблеми с поведението, успеваемостта в училище, психическото здраве и т.н.).



“Установихме, че шамарите водят след себе си купища проблеми, но по никакъв начин не правят децата по-покорни – ефектът, който родителите търсят да постигнат, прибягвайки до този “възпитателен” метод”, казва ръководителят на изследването Елизабет Герсхоф.
Освен това, авторите на изследването са проследили дългосрочните последици от шамарите, които възрастните са получили през детството си. Установили са, че не само са проявявали склонност към поведение в разрез с обществените норми, но и са изразили увереността си, че и децата им заслужават да бъдат наказвани с подобни методи.

В заключение учените подчертават, че физическите наказания и упражняването на насилие спрямо децата, въпреки мнението на много родители, имат много общо помежду си. Последиците за развитието и психичното здраве на децата, изпитали тези “форми на въздействие”, на практика са идентични.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...