16 февруари 2018 г.


Учени изцяло преразглеждат прогнозите си относно бъдещето на галактиката ни – Млечния път. Досега се смяташе, че съдбата ѝ е отредила след около 4 милиарда години да се “блъсне” с галактиката Андромеда, в резултат на което Млечния път ще се окаже погълнат от по-големия си съсед и ще престане да съществува самостоятелно.

Според нова оценка, резултат от работата на международен екип от учени, през цялото време сме подценявали размерите на собствената си галактика. Приема се, че Андромеда е два или три пъти по-голяма от Млечния път. Според новите данни, размерите на двете галактики се оказват приблизително еднакви. Това означава, че съществуващите модели, описващи стълкновението на Млечния път с Андромеда трябва изцяло да бъдат преразгледани.

“Това напълно променя представите ни за местната група (групата галактики, в която влизат Млечния път, галактиката Андромеда и галактиката Триъгълник). По-рано смятахме, че в групата има само една голяма галактика – Андромеда, а Млечния път е доста по-малък. Този модел обаче напълно се променя. Най-впечатляващото в новия модел е, че след като успяхме да го приложим с новите методи за изчисления, само за един миг и цялата представа за Местната група галактики, наложила се през последните 50 години, се преобръща на 180 градуса”, обяснява Праджвал Кафле, един от съавторите в изследването, резултатите от което са публикувани в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Стълкновения и поглъщания на галактики една от друга не са необичайни процеси. Такива явления се случват във Вселената постоянно. Към момента никой със сигурност не може да каже, как точно ще се развият събитията след 4 милиарда години. Млечният път и галактиката Андромеда може да се слеят в едно цяло, формирайки някаква система от взаимодействащи си галактики, но е възможно и просто да се разминат. Вариантите са много. Едно обаче е ясно – галактиката Андромеда се приближава към Млечния път със скорост от около 120 км/с.

Всъщност, учените подчертават, че няма нищо страшно. При който и да е от сценариите, в това число сливането или поглъщането, не се касае за сблъсъци между отделни звезди или планети. Заради огромните разстояния между космическите обекти подобна възможност на практика е изключена, а целият процес, по думите на учените, нищо не променя по същество нито за планетата ни, нито за Слънчевата система като цяло.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...