16 февруари 2018 г.


Археолог от CNRS и негови колеги от Комитета по туризъм и национално наследство на Саудитска Арабия (SCTH) са се натъкнали на уникален обект в северозападната част на страната: изсечени в скали релефи с образи на камили, каквито не са срещани никъде другаде в региона. Предполага се, че релефите датират от I век пр.н.е. или I век след новата ера. Находката хвърля нова светлина върху прогреса на скалното изкуство на Арабския полуостров. Съобщение за откритието е публикувано в списание Antiquity.


Обектът се намира в провинция Ал Джаф в северозападната част на Саудитска Арабия.  Наречен е Camel Site. През 2016-2017 година обектът е изследван от екип френско-саудитски археолози. Релефните скулптури, някои от които са недовършени, са изсечени върху три скални „острова“.

Въпреки че естествената ерозия частично е разрушила някои от творенията, изследователите са успели да идентифицират редица образи, врязани на различна дълбочина в скалите, представящи камили и други копитни животни.


Скулптурите са изпълнени в реални размери, а животните са представени в естествената им среда. Една от сцените е по-специална и без друг аналог: изобразена е срещата на едногръба камила с магаре – животно, много рядко представяно в наскалното изкуство.

Някои от релефите са тематично много различни от подобни изображения, които често се срещат в региона. Технически те също са различно от тези, откривани на други места в Саудитска Арабия, които много често са просто рисунки на едногърби камили, без всякакъв релеф, или изваяните по фасадите на Ал Хиджр.


В допълнение, някои от скулптурите от Camel Site, изсечени в по-горните части на скалните стени, демонстрират неоспорими технически умения. Camel Site вече може да се счита за основна „витрина“ на саудитското скално изкуство.
Макар самият обект да е много трудно да бъде датиран, сравнения с релефи от Петра кара учените да предположат, че скулптурите са създадени през периода между I век пр.н.е. – I век. Разположението сред пустинната област, както и относителната близост на обекта до пътищата на керваните, предполагат, че Camel Site – място неподходящо за постоянно обитаване – е представлявал спирка по пътя на търговците, където хора и животни са можели за кратко да отдъхнат по дългия път.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...