17 февруари 2018 г.


По време на превантивни разкопки по трасето на бъдещия околовръстен път на столицата на Силезия, археолозите се натъкват на уникална находка: статуетка на праисторическа Венера, датираща от края на неолита или началото на халколита. Оцеляла е само долната част на фигурката – краката, подчертано широките бедра и корема. Цялата керамична скулптура е с височина около 6 сантиметра.

Според археолозите от местния отдел на Чешката академия на науките, статуетката е изработена около 4200 г. пр.н.е. от представител на Ленделската култура. Представителите на тази култура са обитавали териториите, намиращи се днес в границите на Унгария, Словакия и Горна Силезия. Археолозите са на мнение, че статуетката е обект, играл някога роля в езически култ. Според Катерина Папакова, ръководител на разкопките, находката е изключителна: „През 80-те години на ХХ века са открити няколко женски статуетки в района на Велики Хощице, Опава. Тези статуетки обаче се различават във формите си от нашата „Венера“. Статуетката, която ние открихме, носи характеристиките на източноевропейските култури и по-специално – на културата Трипилия, развила се на територията на съвременна Украйна“.


Венера от Опава, която наподобява прочутата Венера от Долни Вестонице – най-старата в света керамична статуетка, открита в Южна Моравия, не е толкова грубовата, колкото останалите фигури на женски тела, откривани досега на чешка територия.
Самото откриване на фигурката е плод на случайността. По време на разкопките в Опава, които приключват през октомври миналата година, археолозите се натъкват на част от праисторическо селище, в което намират следи от четири хижи. Сред находките са множество артефакти: фрагменти от керамика, различни инструменти и тежести за риболовни мрежи. Покрита с дебел слой кал, праисторическата Венера остава незабелязана сред находките, докато през миналата седмица, по време на каталогизирането на артефактите, учените не се натъкват и на нея.


„През тази година статуетката ще бъде подложена на редица анализи“, обяснява Папакова пред радио Прага. „Имаме намерение да ѝ направим и 3D-модел, след като я сканираме с лазерен скенер. А от догодина, Венера, както и други от артефактите, които открихме, ще могат да се видят сред експозициите на музея ни“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...