7 април 2022 г.

Стилът му на рисуване често е определян като предшественик на експресионизма и кубизма. А той живее много далеч от времената, когато творят истинските кубисти и експресионисти.

Рожденото му име е Доменикос Теотокопулос и се ражда на остров Крит през 1541 година. Години по-късно, когато се премества и заживява в старата столица на Испания – Толедо, става известен като Ел Греко. Художник, който по времето когато твори не рядко е посрещан враждебно от съвременниците си и до голяма степен остава неоценен приживе. Едва 300 години по-късно творчеството му получава реалната оценка и заслужено влиза в списъка на класиците в изобразителното изкуство.


За семейството, в което се ражда, както и за детските години на Доменикос Теотокопулос няма почти никакви достоверни данни. Изследователите предполагат, че учи иконопис при известния критски иконописец Михаил Дамаскин. Първите достоверни сведения за живота му датират от 1567 година, когато се мести да живее във Венеция и постъпва на обучение при майстора на живописта Тициан. От този му период сред най-известните му картини е “Исус изгонва търговците от храма”. Заради острите си изказвания Ел Греко си печели доста неприятели. Налага се да напусне Италия и се отправя към Испания, където постъпва на служба при крал Филип II Испански.



В Испания Ел Греко живее и твори от 1576 година до смъртта си на 7 април 1614 година. През този период под четката му се раждат най-известните му творби. Всички те са подписани с гръцкото име на художника. Самият той нарича себе си Доменико Греко. Каталонците обаче му добавят артикула Ел към италианския му псевдоним Греко.


Творбите му имат много характерен стил, по-близък до този на съвременните художници, отколкото до съвременниците му. Подготовката на платната е тази, която придава уникалния характер на стила му. Ел Греко смята, че колоритът на картините е по-важен от самите детайли. Критиците определят стила му като спойка между византийските традиции и католическите канони в живописта.

Заедно с Диего Веласкес Ел Греко е смятан за един от основоположниците на испанската живопис в стил барок. Ел Греко е погребан в Толедо, в манастира Санто Доминго ел Антигуа.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...