28 януари 2016 г.

Физикът Андреас Вахл се е заел да демонстрира нагледно някои от физичните закони. За целта подбира не просто забавни опити, а направо се излага на опасности, воден от вярата в законите на физиката. Преди седмици демонстрира как работи центростремителната сила, като се ѝ се довери да спре падането му от 14 метра височина (видеото по-долу).

В новата демонстрация на физичните закони Вахл показва как водата спира боен куршум. За експеримента използва басейн, а самият той стои на 3 метра от заредената карабина. С помощта на проста система от макара и въже сам задейства спусъка, за да покаже какво точно е съпротивлението на водата спрямо изстреляният от оръжието куршум.

Видео клиповете са част от научна шоу програма, излъчвана по канал NRK Viten. Към новият клип е приложено и обяснение на наблюдаваното явление. “Във водата движението е по-трудно, отколкото във въздух. Това се дължи на водните молекули, които се разполагат по-плътно, отколкото молекулите на въздуха. За да демонстрира разликата в съпротивлението на двете среди, физикът Андреас Вахл застава пред дулото под вода, за да стреля сам в себе си”.

Екипът е използвал камери за високоскорстно заснемане, за да улови ефектът, който оказва високото съпротивление на водата спрямо куршума.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...