28 януари 2016 г.

Избухливостта  и агресивността са начинът, по който децата търсят да се освободят от стреса, налаган им от прекаленият контрол от страна на родителите. До този извод са достигнали американски учени.

Въпреки разпространеното схващане, че хулиганите се развиват в семейства с незадоволителен родителски контрол, става ясно, че и прекомерната опека оказва негативно влияние на поведението на децата. Експеримент с участието на 180 студенти, проведен от специалисти от Университета във Върмонт, изучава реакциите им на стресови ситуации в семейна среда.

Опитът е проведен по следния начин: Към върха на пръстите на участниците са прикрепени датчици, които отчитат отделянето на пот. След това участникът трябва да опише неприятен случай от своя живот – раздяла с любим човек или скарване с приятел и т.н. Участниците, чиито ръце повече се потят, по-бурно реагират и на неприятните ситуации. Те по-рязко приемат стресовата ситуация и в поведението им се наблюдава повече импулсивност. Останалите са показали по-спокойна реакция и хладнокръвно са обмисляли плановете за следващите си действия.

След това психолозите са проучвали доколко строг  е бил родителския контрол в семействата на участниците в експеримента. Колкото по-изразена е била семейната опека, толкова по-агресивно реагират участниците на външни дразнители, твърдят изследователите.

“Прекаленият родителски контрол поддържа у децата постоянно високи нива на стрес и предизвиква релационна агресия (една от формите на скритата агресия). Тя се проявява в това, че децата започват да лъжат и да си измислят случки, обиждат с повод и без повод другите. За да се избегне подобно поведение, трябва да се понижи натискът, който родителите оказват над децата си с контролирането им”, пишат авторите на изследването от Университета във Върмонт.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...