28 януари 2016 г.

Шампионът по парапланеризъм Орасио Лоренс прелетя през полярно сияние в небето над Норвегия. Полетът, извършен при температура на въздуха -15 ºC, е извършен със специално оборудване.

Първият си полет на парапланер 33-годишния испанец Орасио Лоренс (Horacio Llorens) извършва, когато е на 14 години. Четири години по-късно за пръв път участва в състезание. През 2012 година той подобрява световния рекорд, извършвайки 568 завъртания през крило, след скок от хеликоптер от височина над 6 километра.

В актива си има записани пет шампионски титли в състезания на световно равнище. А сега вече е и първият човек, прелетял през феерията на полярно сияние. Снимките са направени над Тромсьо в Норвегия, а по време на полета скоростта му достига до 60 км/ч.

За да лети при температура на въздуха от -15 ºC на повърхността, Орасио използва специален влагонепроницаем костюм и ръкавици с подгряване. Освен това, в случай, че се наложи непредвидено кацане, екипировката му би позволила да остане 20 минути в ледените води на океана без никакви последици за здравето (времето е напълно достатъчно, за да пристигнат спасителите).

В сайта на компанията Red Bull, спонсор на екстремалния полет, се казва, че всичко е преминало гладко и без произшествия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...